POZIV

Spas je u registraciji

izbori
VL FOTO
14.07.2010.
u 11:09

Iziđite i registrirajte se da možete glasovati. Pet dana je do isteka roka registracije

“Iziđite i registrirajte se da možete glasovati”. “Pet dana je do isteka roka registracije, ili pet do dvanaest za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa u BiH”.

Apel Josipović, Kosor

Samo su neki od dramatičnih apela kojim udruge, brojne iseljeničke zajednice, politički subjekti, intelektualni krugovi i studentske organizacije ovih dana žele motivirati Hrvate u Hrvatskoj s državljanstvom i pravom glasa u BiH, da do 19. srpnja ove godine popune i Izbornom povjerenstvu u BiH dostave registracijski obrazac kako bi 3. listopada mogli svojim glasovima kreirati političku sliku u BiH. Premda su katolički biskupi iz RH i BiH kroz svoje komisije Iustitia et pax početkom srpnja pozvali bh. Hrvate koji žive u Hrvatskoj da se za predstojeće izbore registriraju na glasačkim popisima, tek je prekjučerašnji javni proglas hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića, emitiran preko HRT-a, mobilizirao respektabilnu hrvatsku zajednicu iz BiH s boravištem u susjednoj državi da krenu s postupkom registracije. Koliki će broj njih do okončanja roka za registriranje, 19. srpnja, uspjeti izboriti pravo glasa na izborima u BiH, nisu željeli prejudicirati ni u nevladinim organizacijama, koje su i krenule s ovom izbornom akcijom. Kad se javnom apelu o nacionalnoj potrebi registracije glasača za izbore u BiH priključi i hrvatska premijerka Jadranka Kosor, udruge koje okupljaju Hrvate podrijetlom iz BiH nadaju se uspješnoj akciji. Kod nas je ludnica, telefoni nam neprestance zvone, ljudi se raspituju kako se registrirati, što im sve treba, prva je reakcija koju smo jučer dobili od Dinke Martinović-Ivurek, glavne tajnice Udruge posavskih Hrvata Prsten.

Udruge na raspolaganju

Prema njezinu tumačenju, obraćanje hrvatskog predsjednika i premijerke ima dvostruku vrijednost. Prvo je, kaže, njome razbijen strah kod Hrvata iz BiH da će izlaskom na izbore u svojoj matičnoj državi ostati bez državljanstva BiH, a drugo je da se njihovim glasovima, kao što su biskupi već konstatirali, ne izgubi hrvatski politički i narodni subjektivitet u BiH. Vremena je malo, poručuju iz Udruge Prsten, ali je bitno ovih pet dana iskoristiti za što veći broj registriranih glasača. Udruženja u Hrvatskoj na svojim službenim internetskim stranicama apeliraju i daju pojašnjenja za postupak registracije. Tiskaju se leci s uputama kako cijeli postupak obaviti. Otvoreni su besplatni telefonski brojevi s informacijskim savjetima. Poštujući naputke koje su dali biskupi iz RH i BiH, i svećenici u svojim župnim uredima također potencijalnim glasačima na izborima u BiH daju informacije na koji način prije svega aplicirati za izborni proces. Iz BiH stižu pisma potpore nevladinih organizacija, ali i razjedinjenih političkih stranka bh. Hrvata.

Ključne riječi

Komentara 2

MI
mitar
12:06 14.07.2010.

Podsjecanje BH Hrvatima,vas glavni grad nikako nije Zagreb vec iskljucivo Sarajevo

MA
maki69
16:31 14.07.2010.

Nas glavi grad u tkz. BiH je Mostar a nikako fundametalisticko Sarajevo tj. Vrhbosna kako se zvalo to Sarajevo do okupacije osmanlija to je podsjecanje mitre za sve male zelene i one koji se krivo predstavljaju a u stvari su mali i zeleni

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?