KONZULTACIJE

SNSD: Predsjedavajući Vijeća ministara treba biti iz HDZ-a BiH

dodik
Zvonimir Ćorić
02.06.2011.
u 15:24

Od 13 parlamentarnih stranaka koje su pozvane na konzultacije o kandidatu za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, koje će biti obavljene danas i sutra, sudjelovanje je potvrdilo 12

SNSD smatra da na čelo Vijeća ministara BiH treba doći Hrvat iz HDZ BiH, kao hrvatske stranke koja je dobila najviše glasova Hrvata, izjavila je potpredsjednica SNSD Nada Tešanović nakon konsultacija u Predsjedništvu BiH.

Ona je istaknula da SNSD smatra da rotacija po nacionalnosti na ovoj funkciji treba postojati kao što je postojala i u bivšoj Jugoslaviji što je odgovaralo svima.

Ona je izrazila nadu da za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH neće biti izabran Hrvat iz SDP-a.

Od 13 parlamentarnih stranaka koje su pozvane na konzultacije o kandidatu za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, koje će biti obavljene danas i sutra, sudjelovanje je potvrdilo 12, dok je Stranka za BiH obavijestila Predsjedništvo BiH da neće sudjelovati

Prvog dana u konzultacijama sudjeluje osam stranaka. Do sada su obavljene konsultacije sa predstavnicima Saveza za bolju budućnost BiH, Partije demokratskog progresa, Hrvatske stranke prava, Demokratske narodne zajednice, Demokratskog narodnog saveza i Narodne stranke "Radom za boljitak".

Potpredsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Mladen Simić izjavio je nakon konsultacija sa članovima Predsjedništva BiH da ova stranka neće imati svog kandidata za predsjedavajućeg Vijeće ministara BiH, te da će podržati kandidata iz dva HDZ-a.

Simić je rekao novinarima da je stranka donijela zaključak da ovaj put, poštujući princip rotacije, Ustav i BiH onakvu kakva jeste, predsjedavajući Vijeća ministara treba dbiti legitimni predstavnik hrvatskog naroda.

"DNS će to podržati u Predstavničkom domu i Domu naroda gdje će nastupati zajedno sa Klubom Saveza nezavisnih socijaldemokrata", dodao je Simić.

Komentara 2

DZ
dzalic
08:05 03.06.2011.

Neka Milorad Dodig i ime kaže svojim podanicima iz oba HDZ-a i neka to bude njegov ministar kulture Anton Kasapovic -kad Dodig predlaž neka se nasi dodvaraci puno nemisle i ne razmišljaju jer nemaju čime

PA
park
09:32 03.06.2011.

Nevjerujem da će HDZ uopće ući u vlast ni državnom nivou ...?Zašto ? Platformaši su ih rasturili na svim nivoima , spravom , sad bi Čović i 3 ministarstva na Fedralnoj razini , al malo morgen , SNSD će dignuti ruke od Čove kad tad . Ukoliko HDZ ne uzme što mu se nudi u prvom krugu , u drugom pokušaju neće dobiti ništa , pa će SNSD uzeti mjesto ministra vanjskih poslova a SDP mjesto predsjedavajućeg , i križaljka će se brzo složiti na opšte iznenađenje HDZ_ovaca !

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?