Rasplet krize

Slijedi pravna, ali ne i politička deblokada rekonstrukcije vlasti

Dom
23.08.2012.
u 09:37

Idućeg tjedna očekuju se odluke Ustavnog suda Federacije BiH o slučaju “Desnica Radivojević”

Ustavni sud Bosne i Hercegovine trebao bi do kraja ovog tjedna izreći konačan stav o opravdanosti pozivanja većine iz Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u slučaju smjene troje članova SDA iz Vijeća ministara.

Smjene ministara

Pozitivan odgovor Ustavnog suda BiH na ovaj zahtjev značio bi da se proces rekonstrukcije vlasti na državnoj razini definitivno stopira, dok bi odbacivanje zahtjeva bošnjačkih izaslanika, barem proceduralno, omogućilo dovršetak smjene Sadika Ahmetovića, Muhameda Ibrahimovića i Fuada Kasumovića u Domu naroda. Međutim, smjena troje spomenutih kadrova SDA upitna je iz političkih razloga, jer je SNSD zbog novog spora sa Zlatkom Lagumdžijom najavio povlačenje potpore smjeni SDA-ovih ministara i doministara. Idućeg tjedna se očekuju odluke Ustavnog suda Federacije BiH o slučaju “Radivojević”, odnosno prihvaćanju bjanko ostavke ministra prostornog uređenja Desnice Radivojevića od predsjednika Federacije Živka Budimira. Zasjedanje entitetskog Ustavnog suda najavljeno je za 28. kolovoza, a od odluke Suda ovisit će daljnji proces rekonstrukcije vlasti na federalnoj razini. Za razliku od državne, na entitetskoj razini ne postoje novi politički zapleti koji bi dodatno zakomplicirali započetu rekonstrukciju vlasti. Osporavanjem Radivojevićeve ostavke, odnosno smjene Ustavni sud FBiH omogućio bi novoj parlamentarnoj većini dominaciju u sadašnjoj federalnoj Vladi. Time bi se otvorio put i za najavljenu smjenu kadrova u upravljačkim strukturama glavnih javnih poduzeća i agencija u Federaciji BiH. S druge strane, potpuno preuzimanje izvršne vlasti od nove parlamentarne većine ostaje problem jer Živko Budimir odbija odstupiti s dužnosti ili dati zeleno svjetlo za smjenu ministara iz SDA, HSP-a i Boljitka. Zato je situacija na federalnoj samo na prvi pogled jednostavnija od one na državnoj razini. Rekonstrukcije obje vlade tako vjerojatno neće biti riješene ni nakon iščekivanih odluka ustavnih sudova.

Nove promjene

Prema izjavama predstavnika nove parlamentarne većine, očekuju se odluke koje će srušiti nelegalnu vlast koja je u FBiH i izabrana protivno volji legalnih predstavnika hrvatskoga naroda. Očekuju se odluke koje će rasplesti krizu u FBiH i pokrenuti nove procese i promjene, a nova parlamentarna većina donositi neophodne zakone.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?