Počinje škola

Skoro pola milijuna učenika u BiH jutros će sjesti u školske klupe

Škola
03.09.2012.
u 09:08

Malo manje od pola milijuna učenika danas će se naći na bh. prometnicama, stoga se vozačima sugerira oprez, posebice u blizini škola

Vjerojatno su iskustva iz prošle godine, kada su snježne padaline produžile završetak školske godine za desetak dana, urazumile ministre prosvjete da ne treba početak nastave odgađati bez velikih potreba. - Na sastanku Koordinacije hrvatskih ministara školstva dogovorili smo se da školsku 2012./2013. počnemo prema ranije utvrđenom nastavnom kalendaru. Dakle, nastava za sve učenike koji nastavu slušaju na hrvatskom jeziku počinje u ponedjeljak 3. rujna, kako u osnovnim tako i srednjim školama, osim za prve razrede u Zapadnohercegovačkoj županiji. Za njih nastava počinje 28. siječnja, rekla je Helena Lončar, ministrica školstva u ZHŽ-u. Kako tvrdi ministrica, školski objekti i nastavno osoblje je spremno i nastava može početi. Za razliku od ranijih godina ove godine je nešto bolja situacija s udžbenicima. Vrijede lanjski udžbenici, iznimka su oni za četvrti razred u ZHŽ-u, gdje se prvi put koriste.

I školarci su u prometu

I nastava u ostalim dijelovima BiH počinje danas. Tako će danas nešto manje od pola milijuna učenika osnovnih i srednjih škola, sjesti ponovno u klupe, nakon skoro tri mjeseca ljetnog raspusta. Na bh. prometnicama danas će se naći oko 320 tisuća pučkoškolaca i 150 tisuća srednjoškolaca, koji će biti novi sudionici u prometu. Dok roditelji upozoravaju svoju djecu o ponašanju u prometu, policajci će imati više problema da skrenu pozornost vozačima “naoružanim” brzim limenim strojevima da imaju razumijevanja i za poneke nestašluke učenika. Moraju malo popustiti papučicu gasa, posebice u blizini škola. Dok za ministre problema s udžbenicima nema, roditelji i učenici već dvadesetak dana tragaju za njima. Doduše, udžbenika ima, ali za jedan komplet novih udžbenika treba izdvojiti u prosjeku od stotinjak pa do 300 KM, ovisno o razredu, ali i mjestu gdje učenik ide u školu. No, tu su i bilježnice, pribor, a tek odjeća? - Ja imam još dvoje djece u osnovnoj školi i dvoje u srednjoj. Za dvoje u osnovnoj školi nisam nabavljala knjige, vjerujem da će ih dočekati u školi, osim ponekog radnog lista. A ovo dvoje u srednjim školama “trčkaraju” već desetak dana po tržnicama i ulicama prodajući svoje stare knjige i kupujući, opet stare, od starijih učenika. Tako sam s knjigama ove godine, za razliku od ranijih, relativno dobro prošla. No, bit će troškova.

Lakše nego ranije

Za njih četvero treba nabaviti bilježnice, torbe, materijal za likovno i drugo te i poneka nova knjiga. No, najgore je s odjećom i obućom. Obvezno je nabaviti po trenirku i tenisice, te još ponešto. No, za to će morati sačekati plaću, pa i nekoliko njih, kaže Ljubica Milićević iz Ljutog Doca (ŠB), naglašavajući kako je sada u boljoj situaciji, podsjećajući na vremena, kada je i po osmero trebalo pripremati za školu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?