Pred izbore

Situacija u općini Grude nikad gora, čeka se proračun i dogovor

Grude
Stojan Lasić
17.05.2012.
u 11:34

općina nema ni zakonodavne, ni izvršne vlasti, te nije usvojen proračun za 2012.

Situacija u Grudama iz dana u dan je sve lošija. S obzirom da Općina još nije raspisala izbore koji bi trebali biti u 10. mjesecu obratili smo se predsjedniku Općinskog izbornog povjerenstva Anti Kolobariću koji nam je pojasnio situaciju. - Od Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, 24. travnja ove godine zatraženo je da se odmah dostavi informacija o tome je li Općina Grude osigurala sredstva za provedbu općinskih izbora 2012. godine.

Nije usvojen proračun

Čekajući mogućnost nekih dogovora između domaćih političara, na navedeni upit odgovorio sam tek 7. svibnja pošto u Grudama trenutačno nije usvojen proračun, pa prema tome nisu osigurana ni sredstva za provedbu općinskih izbora. Istog dana, 7. svibnja, Središnje izborno povjerenstvo BiH donijelo je odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora 2012. godine. Danom raspisivanja izbora teče rok od 15 dana kada općinska izborna povjerenstva moraju dostaviti dokument da su općine osigurale sredstva i iznos koji je potreban za provedbu općinskih izbora. S obzirom na stanje u općini Grude, Kolobarić se izravno obratio Središnjem izbornom povjerenstvu BiH. - Iznio sam političko stanje, odnosno da općina Grude trenutačno nema ni zakonodavne, ni izvršne vlasti, da nije usvojen proračun za 2012. godinu pa prema tome nisu niti osigurana sredstva za provedbu izbora. Iznenađeni situacijom, preporučili su mi da tu informaciju pošaljem izravno na ruke Branka Petrića, predsjednika Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, kojeg sam iz prve ruke upoznao sa stanjem u Grudama. Naime, Općinsko vijeće Grude je donijelo odluku o privremenom financiranju.

Čeka se krajnji rok

Međutim u takvom financiranju nisu predviđeni troškovi za provedbu općinskih izbora. Usvajanjem proračuna, bila bi predviđena i ta sredstva, kazao je predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva iz Gruda, Ante Kolobarić. Također je stavio naglasak na to da su se vijećnici dogovorili sastati za 10 dana i donijeti druge potrebne odluke, međutim to se nije dogodilo. Nakon njega, kontaktirali smo Središnje izborno povjerenstvo. Maksida Pirić, zadužena za odnose s javnošću, kazala nam je da je o ovom slučaju još teško govoriti. - Pričekajmo sljedeći utorak, kada ćemo izići u javnost s detaljnijim informacijama, kada istječe rok od 15 dana, do kojeg su općine u BiH dužne osigurati sredstva i iznos potreban za provedbu općinskih izbora.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?