Po povratku iz Berlina

Tanović: Sve se tako dobro sklopilo da ne mogu vjerovati

Danis Tanovic
Foto: N1
21.02.2016.
u 16:36

Kazao je kako je razgovarao s Meryl Streep i Clive Owenom i da su oni shvatili film na način koji nije očekivao

Odmah po dolasku na sarajevsku zračnu luku iz Berlina, režiser Danis Tanović obratio se medijima povodom dvije nagrade koje je film "Smrt u Sarajevu" osvojio na ovogodišnjem Berlinaleu.

"Sve ide tako da napadnete temu filma i onda mi je dugo trebalo da ispričam tu priču. U jednom trenutku sam odustao, prošle godine u ovo vrijeme. Nazvao sam najbliže suradnike i rekao da ne znam kako da napravim to. I onda, neko proviđenje, nešto se dogodilo i stvari su se počele sklapati. Sve se dobro sklopilo. Toliko se dobro sklopilo da ne mogu vjerovati", ispričao je Tanović.

Kazao je kako je razgovarao s Meryl Streep i Clive Owenom i da su oni shvatili film na način koji nije očekivao.

"Mislio sam da će film biti nerazumljiv. Ali oni su sve shvatili. Sat vremena su mi pričali o nevjerojatnim glumcima u filmu. Ja sam joj rekao da su neki glumili prvi put i ona nije mogla vjerovati", istaknuo je režiser, javlja N1. 

Tanović je kazao da su sinoć bili iznenađeni, te je podijelio detalje razgovora a hollywoodskom glumicom Meryl Streep.

"Toliko lijepih stvari je rekla da ne mogu još vjerovati. Čak su mi pjevali "Sretan rođendan" na večeri. Nazvali su nas i rekli da ostanemo u Berlinu. Uopće nije bilo kao prošli put", kazao je Tanović i dodao: "Zaista nismo znali da ćemo dobiti nagradu. Prošle su nagrade za scenarij i režiju i bio sam zbunjen kada smo dobili nagradu i kada sam izašao na binu."

Ispričao je i da je producentica Amra Bakšić-Čamo poručila Streep da ne hvalisa Danisa mnogo jer će ga pojesti ego. Bh. režiser je izrazio nadu da će pozitivne stvari, kao što su ovi uspjesi, promijeniti stav i odnos prema kulturi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije