Film

Svjetski poznati redatelj Béla Tarr napušta Sarajevo

09.06.2016.
u 07:00

Najambiciozniji program filmske edukacije koji je Béla Tarr u Sarajevu započeo 2013. godine - privodi se kraju. Riječ je o programu Film Factory, trogodišnjem doktorskom studiju koji se u ovom razdoblju odvijao na sveučilištu Sarajevo School of Science and Technology (SSST), prenose sarajevski mediji. Idejni tvorac programa i glavni predavač bio je svjetski poznati mađarski redatelj Béla Tarr, koji je najavio svoj odlazak iz glavnoga grada BiH. Béla Tarr je u Sarajevo došao u uvjerenju da Sarajevo posjeduje povoljnu filmsku klimu u kojoj se mogu stvarati nove generacije filmskih autora.

Podsjetimo, prije četiri godine ‘ponižen’ napustio je Split u kojem je htio pokrenuti sličan doktorski studij filma. Za razliku od tog hrvatskog grada, Sarajevo mu je ponudilo znatno bolje uvjete. Njegov trogodišnji doktorski studij u Sarajevu pohađali su studenti iz različitih zemalja svijeta - od Farskih Otoka, SAD-a, Japana, Irana pa do Španjolske, Portugala, Velike Britanije i BiH. Ipak, očito nije išlo. Béla Tarr se od Sarajeva službeno oprostio jučer “oproštajnom projekcijom” na kojoj je prikazan njegov film “Damnation”. Taj film označio je početak vizualnog stila po kojem je Bela Tarr poznat i danas: specifičan crno-bijeli fotografski pristup i dugi, spori kadrovi, što je kulminiralo u sedmoipolsatnoj adaptaciji Krasznahorakijevog romana, njegovog remek-djela “Satan’s tango”. Béla Tarr zbog svoje nemilosrdnosti nikada nije bio dio mainstream kinematografije. Filmski svijet ga smatra jednim od najoriginalnijih i najprestižnijih suvremenih svjetskih autora. Okom kamere uspio je zabilježiti utjecaj povijesnih promjena na Mađarsku – od postratnih godina carstva do sovjetske invazije, te od jadnih godina pod komunizmom do suvremenih pokušaja privatizacije.

Crpeći inspiraciju iz radova talijanskog neorealizma i francuskog novog vala, te ispitujući današnju otuđenost i moral na provokativan način, njegovi filmovi imaju snažan utjecaj na mlađu generaciju filmskih autora, kao što su Gus Van Sant i Jim Jarmusch. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije