Postoji nekoliko čimbenika

Što prema znanosti nekoga čini privlačnim?

14.11.2023.
u 10:46

Svake godine People magazin bira najseksi muškarca na svijetu. Tu tituli imali su između ostalih Brad Pitt, Jude Law i Chris Evans, a ove godine ta čast pripala je Patricku Dempseyju, poznatom po ulozi "McDreamyja" u seriji "Uvod u anatomiju"

Prilikom odabira najseksi muškarca, urednica People magazina Julie Jordan rekla je za USA Today da tijekom cijele godine ispituju javnost, ali i slavne osobe što misle o potencijalnim opcijama. 

No, što nekoga čini privlačnim? Prema stručnjacima, postoji nekoliko čimbenika, a to nisu samo fizičke osobine. Zapravo, temelji se na kombinaciji elemenata koji se odnose i na prirodu i na njegu, čineći pridjev "seksi" vrlo promjenjivim. “Seksepilnost je u oku promatrača”, rekla je Blanca Cobb za Huffpost, stručnjakinja za govor tijela. Dodala je da neke ljude privlače fizički atributi lica. Glas se također može smatrati seksi ovisno o visini, tonu i intonaciji. Neke privlači miris osobe, dok će druge očarati topao, otvoren, samouvjeren govor tijela. Evo što prema znanosti nekoga čini privlačnim.

Biologija najutjecajnija 

"Postoje mnogi čimbenici koji mogu povećati razinu privlačnosti, a uključuju kulturne aspekte, poput generacijskih trendova i etničkih razlika u preferencijama, evolucijske čimbenike poput oblina kod žena koje ukazuju na plodnost i čimbenike blizine koji ukazuju na to da nas privlači ono što najviše vidimo i čemu smo izloženi”, objasnila je psihologinja Kelsey Latimer. Sve to sugerira da privlačnost ima i biološke i naučene čimbenike. 

Kada govorimo o privlačnosti, važno je razlikovati tradicionalno definiran "dobar izgled" i "seksepil". Seksepilnost se odnosi na nekoga tko je seksualno sugestivan ili stimulativan, zanimljiv. Seksepilnost izaziva tjelesnu reakciju u oku promatrača. Na primjer, netko može biti zgodan, a da ne mora nužno izazvati fizički odgovor kod prosječne osobe. S druge strane, kada nekoga nazivamo seksi, obično mislimo na to da nas fizički privlači.  

"Postoje evolucijske teorije koje nam pomažu shvatiti da je fizička privlačnost važna jer nas tjera na razmnožavanje što održava ljudsku vrstu na životu. Postoje određene fizičke značajke muškaraca i žena za koje se smatra da su uvelike povezane s plodnošću, a te bi značajke bi mogle urođene", objasnila je Latimer. 

Miris, fizička sličnost i simetrija lica također potiču naš mozak da osjeti određenu razinu privlačnosti prema nekome. Međutim, stručnjaci su primijetili da "jedna veličina za sve" pri analizi teme nije korisna. “Da je nešto zaista urođeno privlačno ili neprivlačno, tada se trendovi nikada ne bi promijenili tijekom vremena i prirodna selekcija bi nas dovela do toga da svi izgledamo isto. Postoji puno varijacija o tome što je privlačno", dodala je Latimer.

Osobnost je također važna 

Karakter osobe i način na koji se ona predstavlja svijetu utječe na način na koji drugi ljudi percipiraju njezinu potencijalnu seksepilnost. “Jeste li sreli nekoga za koga ste smatrali da je prosječnog fizičkog izgleda, a onda ste, nakon što ste ga upoznali, odjednom shvatili da ima sjajan osmijeh ili lijepe oči? To nije slučajnost. Osobnost apsolutno može promijeniti početni osjećaj privlačnosti na pozitivno ili negativno”, objasnila je Latimer.  

Iako osoblje People magazina koje je svake godine zaduženo za biranje najseksi muškarca na svijetu možda ne zna osobine ličnosti različitih kandidata, možda bi kolege te slavne osobe mogli reći svoje mišljenje te bi to mogao biti način da se objasni bihevioralni aspekt seksepila. 

Cobb smatra da specifične osobine čine razliku. “Samopouzdanje kojim netko govori i djeluje može biti privlačno. Karizma može zaokupiti nečiju pozornost jer odražava šarm, magnetizam i socijalnu inteligenciju. Podcijenjena karakteristika seksepilnosti je ljubaznost, koja odražava suosjećanje, empatiju i osjetljivost i zbog koje se druga osoba osjeća zbrinuto i voljeno, što pomaže u jačanju emocionalne veze", objasnila je Cobb. 
Studija iz 2017. koju je provelo Sveučilište Simon Fraser u Kanadi potvrđuje ovu teoriju. Istraživači su analizirali brze spojeve (speed dating) i primijetili da su humoristični sudionici također bili i privlačniji na kraju spoja. 

Okruženje isto ima utjecaj 

“Trendovi se uvelike razlikuju ovisno o vremenu, generaciji, kulturi i dobi”, rekla je Latimer, dodajući da ono što muškarce čini seksi nije nužno ista stvar koja dodaje seksepil ženskom karakteru. 

Slično tome, kulturne i geografske razlike obično utječu na raznolik niz standarda kada je u pitanju privlačnost. Na primjer, preferencije u SAD-u općenito su različite u odnosu na one Španjolskoj, Francuskoj, Italiji i Nizozemskoj. 

Ono što je važno napomenuti jest da razlike u okruženju jasno utječu na ono što opća populacija može smatrati povoljnim skupom osobina, čineći seksepilnost prilično subjektivnom karakteristikom koja se stalno mijenja. “Ono što je danas seksi u Americi moglo bi se sutra smatrati seksi u Aziji i obrnuto”, dodala je Cobb. Dakle, ne postoji jedan definitivan pokazatelj privlačnosti. Ono što je jednoj osobi privlačno, drugoj može biti neprivlačno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije