Sarajevo Film Festival

Slavni Robert De Niro dolazi u Sarajevo

Robert De Niro
08.08.2016.
u 16:15

Najveće priznanje Sarajevo Film Festivala Robertu De Niru će biti uručeno na svečanom otvaranju 22. izdanja Festivala koji se ove godine održava od 12. do 20. kolovoza. 

– Velika je čast imati Roberta De Nira kao prvog dobitnika Počasnog Srca Sarajeva za životno djelo – rekao je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala. Od trenutka našeg prvog susreta, prije desetak godina na Tribeca Film Festivalu, počeli smo raditi na tome da jednog dana dođe u Sarajevo. Taj dan je došao i veoma smo uzbuđeni zbog toga. Kao filmski profesionalac i veliki zaljubljenik u film vjerujem da ovo govorim, ne samo u svoje, već i u ime publike i mojih kolega.

De Niro će sarajevskoj publici predstaviti film koji će otvoriti ovogodišnji Sarajevo Film Festival. Riječ je o kultnom ostvarenju Martina Scorsesea “Taxi Driver” koji je u čast 40. godišnjice prikazivanja upravo restauriran. Film će biti prikazan istovremeno u Narodnom pozorištu i Ljetnom kinu gdje će De Niru biti uručeno Počasno Srce Sarajeva pred 3.000 filmskih zaljubljenika.

“Taxi Driver” je ocijenjen od kritike, filmskih stvaratelja i publike jednim od najznačajnijih filmova svih vremena. Film je bio nominovan za Oscara u četiri kategorije, uključujući i one za najbolji film, najboljeg glumca (De Niro), osvojio je Zlatnu palmu Cannes Film Festivala 1976. godine te dva Zlatna globusa.

Uz “Taxi Drivera,” De Niro i Scorsese snimili su osam filmova zajedno: “Mean Streets” (1973), “New York, New York” (1977), “Raging Bull” (1980), “The King of Comedy” (1983), “Goodfellas” (1990), “Cape Fear” (1991) i “Casino” (1995).

Istaknuti glumac će u Sarajevu, za festivalsku publiku i predstavnike medija govoriti o svojoj karijeri u razgovoru, koji će se održati u Narodnom pozorištu, a koji će moderirati Mike Goodridge, bivši urednik prestižnog magazina Screen International i današnji izvršni direktor londonske kompanije Protagonist Pictures. Goodridge je jedan od izbornika programa Kinoscope Sarajevo Film Festivala.

Posljednji De Nirovi projekti, koji su u fazi postprodukcije, su “The Comedian” reditelja Taylora Hackforda i “Wizard of Lies” HBO-a u kojem tumači lik Berniea Madoffa i potpisuje izvršnu produkciju. Sljedeći projekat u kojem ćemo ga gledati su “Hands of Stone” The Weinstein Company i “Bus 657.” Grindhouse Entertainmenta.

Prethodni dobitnici nagrade Srce Sarajeva Sarajevo Film Festivala su, između ostalih, Angelina Jolie, Benicio Del Toro, Gael Garcia Bernal, Steve Buscemi i istaknuti i međunarodno priznati i nagrađivani reditelji Atom Egoyan, Jafar Panahi, Mike Leigh, Béla Tarr i Danis Tanović.

Nagradu Srce Sarajeva dizajnirala je francuska dizajnerka i redateljica Agnès B koja je i pokrovitelj Festivala, navodi se u priopćenju SFF-a. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije