linija nasljedstva

Nakon dijagnoze raka kralja Charlesa, stručnjaci objašnjavaju kako izgleda linija nasljeđivanja za prijestolje

08.02.2024.
u 08:52

Nakon kraljice, na prijestolje je zasjeo njezin prvorođeni Charles i postao britanski suveren. Sljedeći na redu je njegov prvorođeni William, princ od Walesa, a zatim Williamov prvorođeni princ George.

Britanska linija nasljeđivanja određuje tko će naslijediti prijestolje i postati kralj ili kraljica Velike Britanije. Kraljica Elizabeta II., koja je umrla 8. rujna 2022., vladala je rekordnih 70 godina. Njezin suprug, princ Philip godinama je bio uz nju, ali je preminuo prije kraljice, 2021. u 99. godini. Nakon smrti kraljice, na prijestolje je zasjeo njezin prvorođeni Charles i postao britanski suveren. Sljedeći na redu je njegov prvorođeni William, princ od Walesa, a zatim Williamov prvorođeni princ George.

No, gdje su druge poznate osobe kraljevske obitelji poput princeze Charlotte, princeze Beatrice i bebe Lilibet u redu za krunu? Bilo da gledate novu sezonu Krune ili samo osvježavate svoje znanje, Harper’s Bazzar otkriva koliko su članovi kraljevske obitelji blizu da postanu nasljednici britanskog prijestolja.

Princ William, sadašnji princ od Walesa prvi je u redu za prijestolje. On će naslijediti svog oca, Charlesa III, kao kralj. Iza njega slijedi prince George, devetogodišnji član kraljevske obitelji, Kao prvorođenac princa Williama i princeze Kate drugi je u redu za britansko prijestolje. Slijede ga princeza Charlotte kao drugorođena, a zatim princ Louis kao posljednji u njihovoj obitelji.

Ukoliko nitko od obitelji od Walesa ne postane sljedeći monarh Velike Britanije, princ Harry, vojvoda od Sussexa, postat će kralj. Kao prvorođenac princa Harryja i Meghan, vojvotkinje od Sussexa, princ Archie je šesti u redu za prijestolje, odmah poslije princa Harryja. Drugo dijete Meghan i Harryja, kći po imenu Lilibet ‘Lili’ Diana, dolazi na sedmo mjesto u redu za prijestolje. Službena web stranica kraljevske obitelji dodala je Lilibet liniji nasljeđivanja 26. srpnja 2021.

Treći sin kraljice Elizabete i princa Philipa, princ Andrew, vojvoda od Yorka osmi je u liniji nasljeđivanja. Kao najstarija kći princa Andrewa i Sarah, vojvotkinje od Yorka, princeza Beatrice je sljedeća na redu nakon svog oca. Kći princeze Beatrice i supruga Edoarda Mapellija Mozzija, koja je rođena 18. rujna 2021., deseta je u redu za prijestolje.

Princeza Eugenie sljedeća je u redu za britansko prijestolje nakon svoje nećakinje Sienne Mapelli Mozzi. Sin i prvo dijete princeze Eugenie i Jacka Brooksbanka slijedi svoju majku kao 12. osoba u redu za prijestolje. Drugo dijete princeze Eugenie i Jacka sljedeće je na redu nakon njegovog starijeg brata Augusta.

Kao najmlađi sin kraljice Elizabete i princa Philipa, princ Edward, grof od Wessexa dolazi na 14. mjestu u redu za prijestolje. Kao jedini sin princa Edwarda i Sophie, grofice od Wessexa, James, vikont Severn, sljedeći je na redu nakon svog oca. Lady Louise, starija kći grofa i grofice od Wessexa, sljedeća je na redu nakon svog brata Jamesa.

Kao drugo najstarije dijete kraljice Elizabete i princa Philipa, princeza Anne trenutno je 17. u redu za prijestolje. Nakon nje, na red dolazi njezin sin Peter Phillips, a zatim njegove kćeri Savannah pa Isla.

Kao kći princeze Anne, Zara Tindall je 21. u redu za prijestolje. Nakon nje na red dolaze i njezina djeca – Mia, Lena i Lucas po tom redoslijedu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije