Promjena na obali

'Sezonci' su nekada bili iz BiH, danas su to – Slavonci

sezonski radnici
Marko Jurinec/PIXSELL
25.07.2013.
u 12:28

Jedan od svakako najvažnijih razloga su i sve strože mjere kažnjavanja onih koji rade na crno. Ako strani državljani rade bez odgovarajuće dozvole, prijeti kazna je od 500 do 5.000 kuna.

Godinama se na hrvatsku obalu za vrijeme sezone slijevala rijeka radnika iz Bosne i Hercegovine: konobari, građevinci, kuhari, spremačice... Umjesto tih stranih državljana danas su na obali – Slavonci, piše Deutsche Welle.

Još u zajedničkoj državi, takva simbioza ugostitelja Primorja i Dalmacije i radnika u uslužnim djelatnostima iz zaleđa je funkcionirala odlično. Ugostiteljima u sezoni nije bilo lako pronaći vještog konobara ili kuhara, a stanovnici Bosne i Hercegovine preko sezone zaradili bi dovoljno da bi, možda uz tek neki usputni posao u domovini preko zime, mogli vezati kraj s krajem. No otkako su to dvije različite države, takva "selidba" je postala komplicirana, a nakon pristupa Hrvatske u Europsku uniju je ta praksa potpuno prestala.

I na gradilištima Hrvatske i osobito Primorja prije je bilo mnoštvo "Bosanaca" – ali i tamo su oni postali rijetkost. U tom sektoru je zapravo više razloga zbog kojih gotovo i nema građana susjedne države. Jedan od njih je velika nezaposlenost u Hrvatskoj pa više nema velike potrebe "uvoziti“ radnu snagu iz Bosne i Hercegovine. Osim toga, veliki je broj neprodanih stanova, pa je i manja građevinska aktivnost. Poznavatelji prilika kažu kako je i pad standarda u Hrvatskoj utjecao na sve rjeđe zapošljavanje stranaca, u ovom slučaju bosanskih državljana.

Paprene kazne ako se uhvate "Bosanci"

Ipak, jedan od svakako najvažnijih razloga su i sve strože mjere kažnjavanja onih koji rade na crno. Nekada je takav rad "bez papira i bez računa" u Hrvatskoj bio gotovo masovna pojava, dok se danas rijetki usuđuju riskirati visoke kazne. Konkretno, ako strani državljani rade bez odgovarajuće dozvole, prijeti im kazna od 500 do 5.000 kuna.

Novčane kazne od 10.000 do čak 15.000 kuna u tom slučaju prijete poslodavcima, odnosno fizičkim osobama koje su primjerice dogovorile posao ili zasnovale radni odnos sa strancima. Ako su strance bez valjane dozvole za rad i dozvole za boravak u Hrvatskoj angažirale pravne osobe, dakle poduzeća ili tvrtke, njima pak prijeti kazna od 50 do 100 tisuća kuna. Načelnik Odjela za granicu Mario Viduka podsjeća kako su već 2007. kazne postale oštre, ali su i takve stroge kazne postale još strože prije dvije godine, dakle 2011.

Iako su kazne učinile svoje, još uvijek ima onih koji rade i dogovaraju rad na crno – ali sve manje. Prema podacima za Policijsku upravu Zadarsku, u razdoblju od 2007. do 2012. godine 1.545 stranih državljana zatečeno je u radu na crno. Od toga čak 89 posto bili su državljani Bosne i Hercegovine, njih 1.383. Ove godine, zaključno s datumom 18. srpnja 2013., u radu na crno zatečeno je 47 stranih državljana, od čega 36 iz susjedne države.

Dozvole se jedva još izdaju

S druge strane, isto tako prema podacima Policijske uprave zadarske, u prvih šest mjeseci ove, 2013. godine, ona je izdala ukupno tek 15 dozvola za boravak i rad stranim državljanima – među kojima uopće nema građana Bosne i Hercegovine. Tek nešto drukčije je kod dozvola koje se izdaju na ograničeno vrijeme, dakle na najviše 90 dana. Takvih dozvola u tom području izdano je ukupno 18 – i među njima su ipak i tri državljana BiH.

Mnogo toga govori već i podatak o takozvanim "nacionalnim kvotama", dakle o broju stranaca koji se smiju angažirati za određene djelatnosti. Tako je, primjerice, 2010. godine u Hrvatskoj bilo moguće angažirati čak 300 stranaca za građevinske radove za zanimanja zidar, tesar, armirač i betonirac.

Godine 2012. i 2013. u kvoti koja omogućuje izdavanje dozvola za rad uopće više nema građevinskog sektora. Prema tome ispada da je u slučaju izdavanja dozvola za rad samo riječ o produljenju dozvola onima koji su poslove već obavljali posljednjih pet godina.

>>Sezonski poslovi: Konobari, kuhari i recepcioneri najtraženiji

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?