Sastanak lidera

‘Šestorka’ dogovara program rada vlasti BiH

Šestorka
06.11.2012.
u 09:01

Hrvatski blok u cjelini inzistirat će na provedbi presude “Sejdić i Finci”

Do sljedećeg sastanka nove “šestorke” sve stranke koje čine novu parlamentarnu većinu i njihovi lideri razmotrit će bilateralni sporazum SNSD-a i SDP-a i dati svoje prijedloge za zajednički sporazum koji bi trebao biti svojevrsni program djelovanja državne vlasti u sljedećem razdoblju.

Novi sastav

Nakon što su stranačka tijela SDP-a i SNSD-a potvrdila bilateralni sporazum, a situacija oko prekompozicije nove parlamentarne većine razjašnjena, stekli su se uvjeti i za organiziranje sastanka lidera šest stranaka. Bilo je najava da bi predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić taj sastanak mogao sazvati već ovog tjedna, ali zbog zdravstvenih problema Zlatka Lagumdžije i Mladena Bosića te obveza pojedinih lidera u inozemstvu, realno je da se “šestorka” u novom sastavu okupi idućeg tjedna. - Imamo neke zadane okvire za termin održavanja sastanka i realno je da to bude do kraja idućeg tjedna. Moje je mišljenje da glavna tema tog sastanka treba biti program rada nove parlamentarne većine u iduće dvije godine. Naravno, u tom dokumentu će se sigurno naći i glavni naglasci sporazuma SDP-a i SNSD-a, uz mogućnost da neke točke budu i revidirane ako se za to pokaže potreba. Ostale stranke trebaju analizirati dokument i zauzeti stajalište. Ipak, generalno mogu kazati da je riječ o korisnoj osnovi za jedan dio zajedničkog programa parlamentarne većine -objašnjava za Večernjak Božo Ljubić. Dodaje da će HDZ 1990., a vjeruje i hrvatski blok u cjelini, inzistirati na provedbi presude “Sejdić i Finci” i obvezi da se ono što stranke parlamentarne većine dogovore i implementira kroz Parlament BiH. - Trebamo biti spremni dogovoriti se oko biti i sadržaja amandmana koji će jamčiti uvjete presude u odnosu na nacionalne manjine, ali isto tako i prava i mogućnost svakog od tri konstitutivnog naroda da ima istu poziciju pri izboru svojih legitimnih predstavnika u institucije vlasti.

Rasprava i korigiranje

Mi smo dali konkretne prijedloge kroz amandmane, ali dopuštamo da se o tome raspravlja i da se te amandmane korigira, ali pod uvjetom da se ne dovode u pitanje temeljni principi - kaže Ljubić i dodaje kako je umjereni optimist da je dogovor “šestorke“ o ovim pitanjima moguć. Sve ono dobro što se nalazi u sporazumu SDP-a i SNSD-a, ističe Ljubić, pada u vodu ako ne postoji euroatlantska perspektiva BiH. - Uzalud nam idealni ekonomski program ako nemamo izgleda dobiti svjež novac iz inozemstva, bilo u obliku izravnih investicija ili kredita razvojnih banaka. Zato inzistiramo na provedbi presude “Sejdić i Finci” - zaključuje predsjednik HDZ-a 1990.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?