već treći put

Šešelj zbog nepoštivanja suda osuđen na dvije godine zatvora

Seselj
ICTY
28.06.2012.
u 13:11

Ja vama da ustanem, pa vi niste normalni... Ja sam četnički vojvoda, odbrusio je Šešelj sucu koji ga je pozvao da se ustane kako bi mu bila izrečena kazna

Haaški optuženik Vojislav Šešelj treći je put osuđen zbog nepoštivanja suda, ovaj put na dvije godine zatvora. Četnički vojvoda, kojeg se tereti za ratne zločine u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini, kriv je jer nije uklonio povjerljive informacije sa svojih internetskih stranica, suprotno nalozima pretresnog vijeća.

Kako tvrde u ICTY-ju, povjerljive informacije koje je Šešelj objavio na svjim stranicama uključuju četiri knjige kojih je optuženi autor i šest povjerljivih podnesaka koje je on podnio u sklopu svog glavnog postupka i jednog prethodnog postupka zbog nepoštivanja suda.

- Nepostupanje prema nalozima ove vrste ozbiljno je kazneno djelo, koje ne samo da ometa provođenje pravde, već stvara opasnost da se podrije povjerenje javnosti u Međunarodni sud, a samim tim i djelotvorno vršenje pravosudne funkcije Međunarodnog suda - rekao je predsjedavajući suda Stefan Trechsel. Trechsel je dodao kako je presuda donesena većinom glasova sudaca, a da se on protivio tražeći značajno lakšu kaznu. Na poziv suca da se ustane kako bi mu bila izrečena kazna, Šešelj je odbrusio:

- Ja vama da ustanem, pa vi niste normalni... Ja sam četnički vojvoda.

Šešelj je zbog nepoštivanja suda prvi put osuđen 2010. godine na 15 mjeseci zatvora nakon što je u svojoj knjizi objavio osobne podatke zaštićenih svjedoka. Zbog istog je razloga osuđen i 2011. godine, tog puta na 18 mjeseci zatvora.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?