SKANDALOZNO

SDP-ova vlada ne prihvaća odluke suda, ostaju ukinuta ministarstva

niksic
VL FOTO
24.03.2011.
u 09:15

Ministarstva koje je ukinuo Ustavni sud FBiH ipak će ostati, a njihovo djelovanje će biti naknadno određeno

Prošle godine donesenu odluku Ustavnog suda FBiH prema kojoj ministarstva kulture i sporta te obrazovanja i znanosti prestaju s radom, nova, nezakonito utemeljena federalna Vlada neće provesti.

Nepoštivanje odluka suda

Da će nova koalicijska vlast ignorirati odluku najvišeg zakonodavnog tijela u Federaciji BiH, jučer je u Mostaru potvrdio novoimenovani SDP-ov ministar obrazovanja i znanosti Damir Mašić. “Ukidanja ministarstava neće biti”, istaknuo je Mašić naglasivši da će se program rada Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti te Federalnog ministarstva kulture i sporta “uskladiti sa spomenutom odlukom”. Sporna dva ministarstva, prema njegovu tumačenju, redefinirat će svoje nadležnosti, i to na način da će jači utjecaj na obrazovanje, sport i znanost imati županijska ministarstva, ali ostanak ministarstava na razini FBiH za Mašića nije sporan. “Osnovni prioritet je ispoštovati presudu Ustavnog suda i imamo rok do 6. lipnja to i učiniti. Poštujemo zakon i sve ono što je naloženo i što je istaknuto kao problem, bit će ispoštovano”, zaključio je Mašić. Spomenimo da je Ustavni sud FBiH nakon provedenog postupka, na zahtjev predsjednice Federacije Borjane Krišto, utvrdio kako je Ustavom FBiH propisano “da županije imaju sve nadležnosti koje nisu izričito povjerene federalnoj vlasti”. Time je istaknuto da su i ministarstva koja postoje na federalnoj razini, dakle obrazovanja i znanosti te kulture i porta potpuno protuustavno uspostavljena, a njihovo postojanje trebalo je dokinuti u roku od šest mjeseci.

Primopredaja vlasti

U nazočnosti novog “premijera” Nermina Nikšića jučer je u Mostaru obavljena primopredaja vlasti u pet federalnih ministarstava sa sjedištem u ovom gradu. Postupak primopredaje u ministarstvima (Federalno ministarstvo trgovine, Federalno ministarstvo prometa i veza, Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije, Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, Federalno ministarstvo obrta i poduzetništva) protekao je bez ikakvih problema s obzirom na to da ministarska mjesta u ovim ministarstvima nisu držali ministri iz dva HDZ-a. Uz tvrdnju da u FBiH ne postoji paralelna vlast, Nikšić je izrazio nadu da će se HDZ-ovi ministri odazvati njegovu pozivu i obaviti primopredaju vlasti u preostalim ministarstvima, i to već do kraja tjedna. Ako to ne bude, kazao je, upotrijebit će druga sredstva.

Komentara 1

OB
-obrisani-
20:18 24.03.2011.

Šta će im sva ta ministarstva kad imaju genocidnu r sprdsku, neka im ona diktira, sudi i predstavlja vani

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?