Dogovor ili kolaps

Sastanak lidera u Mostaru zadnja šansa za Mapu puta

Šestorka
20.11.2012.
u 10:57

Šanse za rješenje pitanja Sejdić - Finci moguće su nakon današnjeg sastanka

Bosna i Hercegovina se užurbano približava isteku još jednog vrlo važnog roka iz Mape puta za podnošenje kredibilne aplikacije za dobivanje kandidacijskog statusa u Europskoj uniji. Zadnjeg dana ovog mjeseca ističe rok za usvajanje izmjena Ustava BiH sukladno presudi Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”. Uklanjanje diskriminirajućih odredbi iz daytonskog ustava ujedno je i glavni uvjet da BiH dobije “zeleno svjetlo” za podnošenje kredibilne aplikacije administraciji u Bruxellesu. Šanse da ovaj rok bude ispoštovan vrlo su male jer su trenutačno u parlamentarnoj proceduri tri različita prijedloga ustavnih amandmana, a još uvijek ne postoji dogovor stranaka koje mogu osigurati dvotrećinsku većinu za usvajanje bilo koje verzije amandmana.

Važan je dogovor


Najveća šansa da se ubrza cijeli proces je sastanak šestorke danas u Mostaru. Dva HDZ-a posebno će inzistirati na provedbi presude “Sejdić i Finci”, a ujedno i ispravljanju ustavnih i zakonskih odredbi koji Hrvate stavljaju u nepovoljan položaj u odnosu na druga dva konstitutivna naroda. Ostale stranke nove šestorke također su svjesne značaja provedbe presude “Sejdić i Finci”, iako znatno više taktiziraju kada su u pitanju konkretni prijedlozi. Izvjesno je da bi usvajanje ustavnih amandmana BiH širom otvorilo vrata EU-a i omogućilo da sustignemo Srbiju na putu k članstvu u Uniji. Kao što je poznato, zadnji dan kolovoza ove godine bio je krajnji rok za predaju prijedloga za izmjene Ustava BiH kako bi on bio usklađen s presudom “Sejdić i Finci”, što se i dogodilo zahvaljujući prvo amandmanima dva HDZ-a, a potom i amandmanima SNSD-a i SDA.

Drugi uvjet


Drugi važan uvjet iz Mape puta je uspostava koordinacijskog mehanizma u BiH u procesu europskih integracija. Tu je napravljen značajan pomak. Tim za izradu jedinstvenog dokumenta koordinacijskog mehanizma je blizu rješenja. Navodno su već predloženi principi i mehanizmi da bi država u procesu europskih integracija govorila jednim glasom, a sada se obavlja usuglašavanje rješenja pojedinih razina vlasti u BiH. Temeljna načela tiču se funkcionalnosti i uključivanja svih razina vlasti, potom uvažavanja potreba tehničke i političke koordinacije. Sva ova načela polaze od uvažavanja ustavnih nadležnosti i zakonskih rješenja te obveza koje proistječu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SPP), odnosno procesa europskih integracija. Ispunjavanje ovog uvjeta sigurno bi bio dodatni poticaj i za provedbu presude “Sejdić i Finci”, a time i za konačno dobivanje kandidacijskog statusa. Ako propusti i ovaj vlak za Europsku uniju, BiH neće ostati usamljeni otok u jugoistočnoj Europi, već riskira i dugoročnu izolaciju od Bruxellesa. Posljedice će biti političke, ali i financijske prirode. Zemlja će ostati bez pomoći Europske unije, a strani investitori će se sve više povlačiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?