KRAJ SCHENGENA?

Sarkozy i Berlusconi pozivaju na povratak granica u Europi

Sarkozy Berlusconi
AFP
26.04.2011.
u 07:22

Pretpostavlja se da su talijanske i francuske vlasti postigle dogovor o izmjenama Schengena. Zauzvrat, Italija bi dobila financijsku pomoć EU

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i talijanski premijer Silvio Berlusconi pozvat će danas na djelomično vraćanje graničnih kontrola u Europi – očekuju zapadni mediji.

Sarkozy i Berlusconi sastaju se u Rimu nakon višetjednih napetosti koje je prouzročilo pitanje izbjeglica sa sjevera Afrike. Oko 25.000 imigranata stiglo je u Europu preko talijanskog otoka Lampeduse, a planiraju produžiti prema Francuskoj. Europske vlade razljutile su se kada je Berlusconi odlučio dati im privremeno boravište, čime bi im bilo omogućeno slobodno kretanje unutar Schengena. Do sada je izdano oko 8000 dozvola, a očekuje se da će taj broj narasti najmanje na 11.000. Za sada je riječ uglavnom o Tunižanima kojima je Italija tek prolazna stanica, ali Berlusconi se plaši i velikog vala izbjeglica iz Libije koji će htjeti ostati u Italiji.

Pretpostavlja se da su talijanske i francuske vlasti postigle dogovor o izmjenama Schengena koje bi omogućile da se u "specifičnim slučajevima" kao što je ovaj omogući povratak graničnih kontrola. Zauzvrat, Italija bi dobila financijsku pomoć EU uz koju bi se lakše nosila s problemom izbjeglica.

Da bi se granice stvarno i vratile, potrebno je odobrenje na razini Unije pa će se ovaj problem vjerojatno naći na stolu sastanaka ministara unutarnjih poslova EU 12. svibnja. Slobodno kretanje ljudi unutar EU jedan je od temeljnih stupova Unije pa će ovaj francusko-talijanski sporazum sigurno naići na brojne kritike.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije