isisavanje novca

Sanaderovi suradnici iz crnog fonda dijelili 'keš' na ruke?

sabor, sanader, bajić (1)
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
Autor
Ivanka Toma
15.11.2010.
u 08:15

Uskok otvara smjer istrage o tome kako se nekim državnim dužnosnicima isplaćivala gotovina.

Oko bivšeg premijera Ive Sanadera formirao se krug ljudi koji je participirao u vlasti na visokim pozicijama i, čvrsto povezan materijalnim interesima, činio paralelnu strukturu vlasti koja je generirala sredstva u crne fondove i istodobno se iz njih obilato financirala.

'Dodatak' u visini plaće

Od istražitelja USKOK-a doznali smo da se samo jednoj od bliskih Sanaderovih suradnica kao svojevrsni dodatak na plaću svaki mjesec iz takozvanog crnog fonda isplaćivalo na ruke 8.000 kuna. Dužnosnici, tvrdi naš izvor, koji su bili u rangu državnih tajnika, po tome su modelu redovito u gotovini primali iznose koji su bili u visini njihovih legalnih mjesečnih neto primanja.

Istražitelji koji paralelno rade na najvećim korupcijskim slučajevima, odnosno na aferi Fimi medija, HEP-u, Auto-cestama, te još nekoliko istraga, svaki dan dobivaju sve više informacija koje popunjavaju mozaik prema kojemu ispada da ni jedna korupcijska afera nije zaobišla bivšeg premijera Sanadera. Naprotiv, za sada sve ukazuje na to da je upravo Sanader bio osoba pod čijim se pokroviteljstvom izvlačio novac iz državnih tvrtki i ministarstava.

Stvar je samo u tome što je ugovaranje fiktivnih poslova koji su bili pokriće za izvlačenje novca, kako je to bilo u slučaju Fimi medije, iz koje je lanac preko vlasnice tvrtke Nevenke Jurak preko njena prijatelja, ravnatelja Carine i HDZ-ova rizničara Mladena Barišića vodio izravno prema bivšem premijeru, bio obrazac po kojemu se stvaralo više crpki za isisavanje državnog novca.

Naš izvor zbog interesa istrage ne želi otkrivati imena svih članova paralelnog sustava koji se financirao iz crnih fondova. Navodi, međutim, da sredstva za isplatu dvostrukih plaća koje su dužnosnicima od povjerenja išle 'na crno' nisu crpljena preko Fimi medije, niti je tu svrhu imalo dva milijuna kuna i 300.000 eura što ih je Barišić prilikom napuštanja dužnosti u HDZ-u predao glavnom tajniku te stranke Branku Bačiću, a ovaj ih, kada se shvatilo da će se zbog istrage saznati za taj novac, a nije ga mogao pohraniti u banci, predao USKOK-u.

Istragu ne šire

Svjedoci koji se već mjesecima smjenjuju pred kamerama u USKOK-ovoj sobi za ispitivanje govore kako se s više pozicija u izvršnoj vlasti koristilo položaje i sklapalo fiktivne ugovore o pojedinim poslovima koje se onda osobama od povjerenja po cijenama višestruko većima od realnih isplaćivalo iz proračunskih sredstava. Razlika bi se na kraju dijelila među samim sudionicima nelegalnih aktivnosti.

Kako su za takvo izvlačenje novca najpogodnije agencije za pružanje konzultantskih i marketinških usluga (budući da se radi o poslu koji je teško mjerljiv), realno je da se USKOK-ove istrage koje su za sada manje poznate odnose na poslove jedne marketinške agencije čiji je klijent bilo Ministarstvo obrane.

No, sigurno je da USKOK neće previše širiti istragu, već će se fokusirati na one događaje koji ga sigurno vode prema vrhu piramide.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije