Novi detalji

Sanader odugovlači s izručenjem, a očekuje se da će zatražiti azil

'sanader1_nnn_unu_140111'
''
Autor
Ivanka Toma
15.01.2011.
u 08:28

Državni odvjetnik Bajić vrijeme do izručenja bivšeg premijera koristi ne bi li učvrstio argumente za optužbu protiv njega

Bivši šef Carine i rizničar HDZ-a Mladen Barišić, istražiteljima USKOK-a prezentirao je nove detalje u vezi s korupcijskom aferom u čijem se središtu našao i bivši premijer Ivo Sanader.

O čemu je bivši prijatelj, koji je Sanadera unatoč tome teško teretio, govorio istražiteljima USKOK-a, nismo doznali, no razgovor je bio vrlo opsežan. Barišić je, naime, u prostorije USKOK-a u Gajevoj ulici došao ujutro, odmah na početku radnog vremena i ostao do ranih poslijepodnevnih sati.

Za sada se može samo pretpostaviti da tužitelji, dok se Sanader u Austriji bori protiv pritvora i izručenja, koriste vrijeme koje im je bivši premijer ostavio na raspolaganju ne bi li učvrstili argumente za optužbu protiv njega.

Sanader je pak, kako prenosi njegov austrijski odvjetnik Werner Suppan, odlučio ne pristati na pojednostavljen ekstradicijski postupak, i to zato što njegovi odvjetnici u Hrvatskoj nisu dobili pravo uvida u spis.

Dostavili ovjeru izjave

Riječ je, naime, o tome da prema novom Zakonu o kaznenom postupku obrana ima pravo uvida u istražni spis i njegovo kopiranje pošto je osumnjičenik tužiteljima dao iskaz.

U USKOK-u kažu da će Sanaderovi odvjetnici Ivan Lovrić i Jasna Novak moći prelistavati predmet i pregledavati dokaze koje su protiv njega prikupili tek nakon što bude izručen Hrvatskoj i saslušan. Odvjetnici bivšeg premijera tvrde, međutim, da su formu koju traži zakon zadovoljili.

Dostavili su USKOK-u ovjereni prijevod izjave koju je Sanader dao pred sudom u Austriji odmah pošto je uhićen. Tada se za potrebe ekstradicijskog postupka izjasnio o krivnji u odnosu na optužbe da je korupcijom i zloporabom položaja državu olakšao za čak 28 milijuna kuna. Premda je Sanader uhićen još 10. prosinca, dakle prije više od mjesec dana, obrana do sada od USKOK-a nije dobila nikakav odgovor na zahtjev za uvidom u spis. Dok nisu zaprimili odgovor, ne mogu ni reagirati na njega.

No na naše pitanje što se na tome području zbiva, u USKOK-u smo čuli da su 11. siječnja braniteljima poslali odbijenicu. Kažu da odvjetnici bivšeg premijera ne mogu pregledavati uskočke dokumente jer za to nisu ispunjeni zakonski uvjeti. Kada obrana i fizički zaprimi to rješenje, ostat će im još samo mogućnost žalbe sucu istrage.

Bez prepreka za povratak

Ovu polemiku o (ne)mogućnosti pregledavanja dokaza koje je USKOK pribavio u istrazi Sanader će, kako proizlazi iz izjave njegova austrijskog odvjetnika, koristiti kao argument protiv izručenja.

Svakako će ustrajati na tvrdnji da mu se u Hrvatskoj neće pošteno suditi te se očekuje i da će u Austriji zatražiti azil. Prije toga će iskoristiti sva pravna sredstva da pokuša izići iz pritvora. Žalbu na ekstradicijski pritvor koji mu je određen u Salzburgu podnio je još 30. prosinca i ona je trenutačno u postupku rješavanja.

U diplomatskim se krugovima govori da je stav austrijske vlade kako ne treba odugovlačiti sa Sanaderovim izručenjem. Premda je sama procedura u rukama pravosudnih tijela, kad je riječ o izvršnoj vlasti, ne bi trebalo biti nikakvih prepreka da se bivšeg hrvatskog premijera vrati u domovinu.

Spominje se da bi Austrija pristala da se protiv Sanadera vode i eventualni drugi postupci, a ne samo za Fimi mediju, HEP i Dioki zbog kojih se traži izručenje.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?