Wikileaks

Sanader bio zabrinut zbog članka o tajnom sporazumu s Ćovićem

Sanader
Goran Jakuš/PIXSELL
18.03.2011.
u 07:28

Članak je obuhvatio i poveznice sa intervjuom koji je ambasador u srpnju dao vodećim zagrebačkim novinama, u kojima govori da će Barrovo pripajanje Plive biti pozitivan pokazatelj investicijske klime u Hrvatskoj.

Dokument 06ZAGREB1050, HRVATSKI PREMIJER OBRAMBENO PREMA PONUDI ZA PREUZIMANJE FARMACEUTSKE KOMPANIJE
Reference ID  06ZAGREB1050
Sastavljeno 2006-09-05 12:12
Objavljeno 2010-12-20 21:09
Klasifikacija POVJERLJIVO
Porijeklo Ambasada Zagreb

Hrvatski premijer Ivo Sanader 4. rujna pozvao je ambasadora da izrazi svoju zabrinutost oko članka na hrvatskom web portalu index.hr koji navodi da je Sanader imao tajni sporazum sa glavnim čovjekom Plive Željkom Čovićem i bivšim veleposlanikom Miomirom Žužulom da savjetuje prodaju Plive u zamjenu za uslugu od američke farmaceutske kompanije Barr Labs.

Članak je obuhvatio i poveznice sa intervjuom koji je ambasador u srpnju dao vodećim zagrebačkim novinama, u kojima govori da će Barrovo pripajanje Plive biti pozitivan pokazatelj investicijske klime u Hrvatskoj. Nagovještava se kako  Sanader vjeruje kako pliva Pliva mora ići prema američkoj kompaniji s ciljem da se zadže dobri bilateralni odnosi sa SAD-om. Sanader je bio vidljivo uzrujan sa navodima, koji su kako je rekao bili otvorenje paljbe što je on predvidio da će biti “veoma prljava” protivnička kampanja s ciljem da se sruši ugled njegove vlade oko prodaje Plive. Rekao je ambasadoru da će povući da je rekao da su to bili neistiniti napisi te je upitao da li će Ambasada također odgovoriti izjavom za novine, iz razloga što je američka tvrtka uključena u spomenuti članka. Ambasador se složio da da izjavu (tekst u odlomku 4) spomenuvši jednostavno se o prodaji Plive mora odlučiti zakonima tržišta na transparentan način i u suglasju sa svim zakonima, ali i da ishod neće imati poslijedice na odnose SAD-a i Hrvatske.

Pliva, jedna od hrvatskih najvećih i najuspješnijih kompanija (u kojoj vlada RH još uvijek posjeduje 13 posto dionica), predmet je natjecanja u ponudama za preuzimanje od strane američkog Barr Labsa i Islandskog Actavisa. Barrova početna ponuda od 2.3 milijarde dolara za Plivu dobila je konkurenciju protekli tjedan ponudom Actavisa vrijednom 2.5 milijardi dolara. Od Barra se sada očekuje da ponudi ponovno u procesu koji neće biti zaključen prije početka listopada. Ambasada je bila u kontaktu sa predstavnicima Barra u Zagrebu, koji su zadovoljni postupkom, iako postoje očito nesavršeni hrvatski mali i netestirani pravni kapaciteti, odradili zadatak na transparentan način i u srazu sa standardima koji su bili postavljeni jednako za obje strane.

Komentar: Iako nismo imali pokazatelja neprikaladnosti oko prodaje Plive, transakcija ovakvog zanačaja je prva te vrste za Hrvatsku i jasan izazov za njezine pravne mehanizme. Sa rastom dionce Plive od gotovo 60 posto u ovoj godini, čini se vrlo vjerojatno da će prodaja omogućiti novinama i stvarne i izmišljene skandale u nadolazećem vremenu, a posebno sa izborima koji se približavaju u 2007.

Ambasada je odgovorila indexu.hr slijedećim člankom: U pogledu članka od 3. rujna na Index.hr u vezi nadolazećih pregovora oko pripajanja Plive, ambasada je uvijek zagovarala da proces bude otvoren i transparentan. Od svake američke kompanije očekujemo da potpuno poštuje hrvatske i američke zakone, a Barr nas je uvjerio da oni to nesumnjivo i čine. U svom intervjuu Globusu na dan 21. srpnja 2006., ambasador Bradtke izjavio je da “ako Barr uspješno kupi Plivu, to će imati veoma pozitivan utjecaj na druge američke tvrtke koje se žele proširiti na hrvatsko tržište”. Američka ambasada vjeruje kako kupnja kompanija treba biti temeljena na ekonomskim kriterijima. Što god Plivini dioničari na kraju odluče u pogledu budućnosti svoje tvrtke, veze između SAD-a i Hrvatske ostat će jake.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?