IRAK

Sadamov ministar Tariq Aziz osuđen na smrt

aziz
afp
VL
Autor
Hrvoje Dečak
26.10.2010.
u 12:29

Aziz je već osuđen na 15 godina zbog svoje uloge u pogubljenju desetaka trgovaca 1992., optuženih za stjecanje profita, a na sedam godina osuđen je zbog udjela u protjerivanju Kurda.

Tariq Aziz, 74-godišnji irački političar, godinama Sadamov ministar vanjskih poslova, zamjenik premijera i blizak savjetnik iračkog diktatora, osuđen je na smrt. Presudu je izrekao irački Vrhovni sud zbog Azizova udjela u progonu vjerskih političkih stranaka, točnije, u progonu šiitske manjine nakon ustanka protiv Sadama 1991. godine.

Aziz je već osuđen na 15 godina zbog svoje uloge u pogubljenju desetaka trgovaca 1992., optuženih za stjecanje profita, a na sedam godina osuđen je zbog udjela u protjerivanju Kurda. Inače, trenutačno je teško bolestan, a pretrpio je i moždani udar.

S Azizom, na smrt su sada osuđeni i bivši ministar unutarnjih poslova Sadoun Shakir i bivši Sadamov osobni tajnik Abed Hamoud.

Prema zakonu, prije izvršenja, izrečene kazne mora potvrditi predsjednički savjet.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije