SIRIJSKA KRIZA

SAD spreman za napad – tvornice kemijskog oružja prve na udaru?

bashar al assad,sirija (1)
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
27.08.2013.
u 19:07

Zapadne sile sirijskoj su oporbi poručile da u slučaju potrebe mogu djelovati za samo nekoliko dana

Zaoštrava se situacija oko Sirije, a sve je vjerojatnije da će SAD na neki način vojno intervenirati protiv režima Bashara al-Assada. Državni tajnik John Kerry dao je naslutiti da SAD smatra da je režim upotrijebio kemijsko oružje protiv civila, što Obamina vlast neće tolerirati.

Američki magazin Foreign Policy napravio je Google-kartu sa 35 lokacija u Siriji koje bi američka vojska napala u slučaju sukoba. Riječ je o lokacijama na kojima, sumnja se, sirijska vlada proizvodi ili drži kemijsko oružje, Assadovoj palači u Damasku, sjedištu sirijske vojne obavještajne agencije i drugim ključnim točkama.

Snimke napada kemijskim oružjem i ranjenika koji su stradali u tim napadima prva je objavila sirijska oporba, koja je za napade optužila sirijsku vladu. Međutim, sirijski ministar vanjskih poslova Walid Muallem odbacio je optužbe kako je vlada upotrijebila kemijsko oružje protiv svog naroda, a do istog zaključka došla je i glavna istražiteljica UN-a za Siriju Carla Del Ponte, koja tvrdi da "postoji snažna i konkretna sumnja" da su zapravo pobunjenici krivi za uporabu nervnog plina.

U svakom slučaju, zapadne sile dobro su se pripremile za eventualni napad na Siriju, a sirijskoj su oporbi poručili da u slučaju potrebe mogu djelovati za samo nekoliko dana, javlja Reuters. Potvrdili su to izvori koji su svjedočili sastanku američkih predstavnika i njihovih saveznika sa sirijskom oporbom.

Američki ministar obrane Chuck Hagel rekao je kako su američke snage u regiji spremne. Napad bi mogao biti izveden s američkih vojnih brodova ili zrakoplova bez ulaska u sirijski teritorij, a SAD je obavijestio kako je povećao broj svojih razarača u Mediteranu na četiri.

>> Sirija poručila: U slučaju napada branit ćemo se svim sredstvima

>> Del Ponte: Kemijsko oružje upotrijebili su pobunjenici

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?