ratno stanje

SAD razmatra mogućnost vojne akcije protiv Libije

\'A Libyan man holds up a belt of bullets in this undated picture made available on Facebook February 20, 2011. The image was purportedly taken recently in Benghazi. REUTERS/Handout (LIBYA - Tags: POL
Reuters/PIXSELL
25.02.2011.
u 07:35

Snage lojalne libijskom vođi pukovniku Gadafiju pokrenule su protunapad

Snage lojalne Moameru al-Gadafiju krenule su u snažan protunapad na pobunjenike koji su zauzeli gradove u blizini prijestolnice. U sukobima između pobunjenika i Gadafijevih snaga u gradu Zavijahu, 50 kilometara zapadno od Tripolija, poginule su 23 osobe, a 44 su ranjene, navodi BBC.

Istodobno američki predsjednik Barack Obama pozvao je europske čelnike da postignu dogovor oko mjera protiv Libije i Gadafija. Glasnogovornik Bijele kuće izjavio je da su sve opcije otvorene, uključujući i vojnu, objavio je CNN.
 
Libijska oporba već je preuzela nadzor nad središtima na istoku zemlje uključujući i Bengazi, glavni grad regije, a izvješća da je Gadafi izgubio i gradove Misrata i Zuara na zapadu upućuju na to da se val pobune bliži Gadafijevu uporištu.  

Nije poznat točan broj do sada poginulih u pobuni u Libiji, no humanitarne organizacije procjenjuju na temelju informacija iz bolnica da je broj mrtvih premašio 2000.

Gadafi je jučer u telefonskom obraćanju naciji optužio Osamu bin Ladena za nasilje u Libiji i rekao da je riječ o međunarodnom terorizmu.

Švicarska je najavila da će zamrznuti svu imovinu koju Gadafi i članovi njegove obitelji imaju u toj zemlji. Libija ima 32 milijarde američkih dolara u gotovini u nekoliko američkih banaka i izravna ulaganja u Londonu, pokazala je povjerljiva diplomatska bilješka koju je objavio WikiLeaks.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?