Softver na prodaju

SAD: Prodali vojnu tehnologiju Kini

Helikopter
29.06.2012.
u 14:29

Ovo je samo jedan od stotine primjera kršenja američkog zakona o izvoznoj kontroli u posljednjih 20 godina

Tvrtka United Technologies je priznala da je Kini prodala softver koji je Pekingu pomogao razviti svoj prvi moderni jurišni helikopter. To je samo jedan od stotine primjera kršenja američkog zakona o izvoznoj kontroli u posljednjih 20 godina. United Technologies i njene dve zavisne firme, kanadski Pratt &  Whitney i Hamilton Sundstrand, pristali su platiti 75 milijuna dolara američkoj vladi po krivičnim i administrativnim optužbama zbog kršenja izvoznog zakona. Kao dio nagodbe Pratt & Whitney je priznao krivicu po dvije federalne optužbe, kršenje američkog zakona kontrole izvoza i davanje lažnih podataka.

Američka vlada je zabranila izvoz oružja i vojne tehnologije u Kinu nakon krvavog slamanja studentskih protesta u Pekingu 1989. godine, ali Washington dozvoljava izvoz određene takozvane robe za dvojnu namjenu, koja može biti korištena i za vojne potrebe. Federalni tužitelj je rekao da je kompanija znala da će njen izvoz modificiranog softvera u Kinu omogućiti Pekingu da razvije i isproba novi vojni helikopter Z-10, koristeći deset motora koji su izvezeni kao obična trgovačka roba. Na taj način je tvrtka ugrozila nacionalnu sigurnost pokušavajući u Kini sebi obezbijediti pristup unosnom tržištu helikoptera za civilnu upotrebu. Izračunala je rizik kako bi postala ekskluzivni opskrbljivač civilnog helikoptera i ostvarila prihod od dvije milijarde dolara, navedeno je u tužbi, prenosi B92. Suđenje je održano u uvjetima sve veće zabrinutosti SAD zbog kineskog vojnog jačanja i povećane elektronske špijunaže.

Samo od veljače federalne vlasti su povele postupke u pet slučajeva nedozvoljene prodaje visoke tehnologije, od planova za proizvodnju bespilotnih letjelica do radijacijom kaljenih kompjutera za korištenje u satelitskoj komunikaciji. Stručnjaci kažu da se helikopter Z-10, prvi put isporučen kineskoj vojsci 2009 godine, razvija u jedan od svjetski najmodernijih i najsposobnijih borbenih helikoptera. Masovna proizvodnja tog helikoptera omogućiti će Kini nezabilježenu razinu \"zrakoplovne artiljerije\" koja će biti u stanju podržati eventualnu amfibijsku invaziju na Tajvan, za koji Peking smatra da je njegova ocijepljena provincija, kažu stručnjaci.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?