Visoki izaslanici

SAD i EU žele od bh. lidera jasan ‘plan napretka’

Butmir
26.11.2012.
u 09:05

U BiH dolaze Štefan Füle, Philip Reeker te zasjeda PIC

Pojačane diplomatske aktivnosti u BiH ovaj tjedan bit će u znaku dolaska europskog povjerenika za proširenje Štefana Fülea i Philipa Reekera, pomoćnika zamjenika američke državne tajnice za europske i euroazijske poslove, te zasjedanja Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC).

Poruke za budućnost

U Sarajevo će prema najavama sutra doputovati europski povjerenik za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle kako bi s bh. političkim liderima, predstavnicima vlasti razgovarao o ispunjenju uvjeta iz Mape puta za priključenje BiH EU. - Nakon Fülea u BiH dolazi Reeker, pomoćnik zamjenika američke državne tajnice Hillary Clinton, koja je prije mjesec dana ranije boravila u BiH kada je zajedno s visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton istaknula da su EU i SAD ujedinjene u jakoj podršci BiH na njenom euroatlantskom putu, prenosi Fena. Kako doznajemo, izaslanik Hillary Clinton s bh. liderima trebao bi razgovarati o svim preprekama koje stoje na putu napretka BiH, ali i u kontekstu ohrabrenja za nastavak dijaloga kakav su lideri šest stranaka Milorad Dodik, Dragan Čović, Zlatko Lagumdžija, Božo Ljubić, Mladen Bosić i Fahrudin Radončić pokazali tijekom proteklog tjedna, odnosno nakon dogovora u Mostaru. Prema izvorima iz diplomatskih krugova, i EU i SAD podržali su dogovor lidera i žele imati partnere s kojima mogu razgovarati o iskoracima i planovima za budućnost BiH.

Pitanje OHR-a u BiH

Pored dolaska visokih dužnosnika EU-a i SAD-a, krajem tjedna u Sarajevu će se okupiti veleposlanici zemalja međunarodne zajednice na zasjedanju Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC). Bit će riječi o OHR-u, zahtjevima pojedinih zemalja za prestanak mandata u BiH, problemu Mostara, ispunjavanju uvjeta EU-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?