Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Saborski sladokusci: Za ribu u četiri godine 2,6 milijuna kuna

Dvaput je u tjednu riba na jelovniku, svakog dana nude se po dva jela. Najskuplji kompletni ručak s pićem jedva stoji 50 kn
10. ožujka 2011. u 07:45 0 komentara 54 prikaza
'Zagreb, dolac,  06.04.2009. Trznica Dolac, ribarnica, ponuda ribe... Kao i svakog ponedjeljka radi samo nekoliko prodavaca i ponuda ribe je slaba....  Photo: Patrik Macek/Vecernji list'
Foto: 'Patrik Macek/Vecernji list'

Za nabavu prvoklasne svježe i smrznute ribe u saborskom restoranu predviđeno je 2,6 milijuna kuna. Toliko iznosi ugovor o javnoj nabavi potpisan lani u lipnju na četiri godine. Za svježe meso i mesne prerađevine ugovor na isti period “teži” 3,353 milijuna kuna.

Samo prvoklasno

Nabava svježeg i smrznutog povrća i voća predviđa iznos od 2,681.625 kuna, dok se za različite prehrambene proizvode predviđa dodatnih 3,877.875 kuna. Sve mora biti prvoklasno, dakako.

- Ribu naručuju tjedno, traže najkvalitetnije i najjeftinije, a plaćaju kad mogu, po tri mjeseca čekamo. Dakle, nije nama zajamčeno 2,6 milijuna, već ovisno o isporuci, a mnogo toga utječe na ulov ribe. Nismo se usrećili ovim ugovorom, već pola godine nagovaram supruga da ga raskinemo – rekla je Tatjana Mlinar, vlasnica trgovačkog uslužnog obrta “Ugoru”, koji za saborski restoran nabavlja ribu. Osim što su jako dobro plaćeni, saborski zastupnici hrane se bolje od većine hrvatskih građana, ali i po povoljnijim cijenama.

Jeftin ručak

Usporedili smo podatke o prosječnoj godišnjoj potrošnji pojedinih namirnica koje je u Anketi o potrošnji kućanstava u 2009. godini objavio Državni zavod za statistiku s jelovnikom u saborskom restoranu. Ondje se dvaput tjedno nudi riba, a svakodnevno su na izbor po dva menija.

Poslužuju oko 600 obroka – naime, osim 153 saborska zastupnika, ondje se hrani oko 330 zaposlenih u stručnim službama Vlade i Sabora, a tu su zaposleni u obližnjim institucijama... Sabornici zasjedaju 9 mjeseci u godini, pa smo pretpostavili da je restoran otvoren u te dane. U restoranu za zastupnike kompletan obrok stoji 40-50 kuna, a u onom za ostale i četiri puta je jeftinije.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Voće i povrće – prosječni građanin

Voće i povrće – prosječni građanin u godini pojede
90 kg voća i povrća

Meso – dok građanin u prosjeku ima 173 mesna obroka u godini, zastupnik u 9 mjeseci blaguje ih 148 puta

Riba – znatno više ribljih obroka pojedu saborski zastupnici u 9 mjeseci nego prosječni hrvatski građani tijekom godine.Građani 24 obroka, zastupnici u 9 mjeseci 36 obroka

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.