PORUKA

Sabor nije paralelna vlast, Hrvati moraju štititi svoje interese

Logohns
VL FOTO
15.04.2011.
u 09:26

Namjera je da Sabor bude u trajnom zasjedanju kako bi mogao donositi legitimne odluke o hrvatskom narodu i na taj način štititi interese Hrvata

Hrvatski narodni sabor bit će održan u utorak, 19. travnja u Mostaru i ponudit će odgovor na “dekonstituiranje” Hrvata i formiranje vlasti u Federaciji BiH bez dva HDZ-a, kao legitimnih predstavnika hrvatskog naroda. Održavanje Hrvatskog narodnog sabora priprema Organizacijski odbor na čijem čelu je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Trajno zasjedanje

Na Saboru, koji će biti održan u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru u utorak, sudjelovat će predstavnici dva HDZ-a i stranaka okupljenih oko tog bloka. Čović je ranije najavio da je namjera da Sabor bude u trajnom zasjedanju da bi mogao donositi legitimne odluke o hrvatskom narodu i na taj način štititi interese Hrvata u BiH. “Vjerujemo da će na Hrvatskom narodnom saboru biti donesene bitne odluke. Mislim da ćemo ustanoviti međužupanijsko, odnosno međuopćinska vijeća kao koordinacijska tijela kako bi sve ono što je nadležnost županija, odnosno općina bilo koordinirano između Hrvata”, izjavio je ranije Čović. Naglasio je da će sve to biti uklopljeno u ustave i zakone BiH. Čović je ponovio da Hrvati moraju na neki način koordinirati svoje interese, te da Hrvatski narodni sabor ne treba uopće “vezati” nekim oblikom hrvatske samouprave ili trećeg entiteta. “To nije paralelna vlast. Naravno, ako ustanovimo međužupanijsko, odnosno međuopćinska vijeća kao koordinacijska tijela i mnoge pododbore tog sabora, samim time stvaramo ambijent da sutra naši zastupnici, na svakoj od ovih razina, imaju obvezu zastupati stajališta Hrvatskog narodnog sabora.

Vlast ne funkcionira

Mislimo da ova vlast apsolutno ne funkcionira već duže i da joj treba pomoć”, kazao je Čović. Svjedoci smo teške političke krize u BiH koja rezultira nemogućnošću formiranja vlast na državnoj razini, dok je u Federaciji BiH, pola godine nakon izbora, Vlada silom i nelegalnim odlukama izabrana. Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić ranije je rekao da će Hrvati u BiH, kroz Hrvatski narodni sabor, međužupanijsko i međuopćinsko vijeće, u novonastalim okolnostima djelovati po “židovskom modelu”. Na taj način, rekao je Ljubić, brinut će se i za one Hrvate koji žive u manjinskim područjima. “Formiramo Sabor i usvojit ćemo odluke koje su u skladu s Ustavom i pravima koje jednome narodu stoje na raspolaganju u skladu s Ustavom”, rekao je Ljubić. Hrvatski narodni sabor osnovan je 2000. u Novom Travniku, a činili su ga izabrani hrvatski predstavnici sa svih razina vlasti.

Ključne riječi

Komentara 2

AN
Ana33
06:58 16.04.2011.

JEDINI IZLAZ i SPAS: Ujediniti se sa Srbima protiv talibana Lagumdžije i Tihića! Ako \"osjete i spoznaju\" da su opkoljeni mogućim neprijateljima... \"Uvući će rogove\" islamističke!!!

PA
park
09:06 16.04.2011.

Ujedinili ste se vi i 92-93 pa znate kako ste prošli......, nadam se da među Bosanskim Hrvatima ( ne Hercegovačkim ) ima dovoljno intelektualaca i razboritih glava koji uviđaju gdje ova politika Čovića vodi ne samo Hrvate nego cijelu BiH ! Svako ko misli da će to proći džentlmenski grdno se vara , Bošnjaci su platili skupo šurovanje Karadžić- Boban , trenutno \"ašikovanje\" Čović- Dodik-Ljubić oprezno pratimo i budite sigurni da to neće proći ...., za cijenu ne pitamo !!!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?