Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

S jelovnika ‘lete’ gazirani sokovi, šećeri, grickalice

Unapređenje prehrane djece podrazumijeva da sve odgojne institucije u FBiH uvedu novine u prehrani te tako uvedu zdravije namirnice kao što su voće, povrće, žitarice...
26. siječnja 2013. u 11:45 0 komentara 52 prikaza
Djeca

Tri posto djece mlađe od pet godina u FBiH je loše uhranjeno, a 17 posto preuhranjeno ili pretilo. Nikada ne doručkuje 16 posto školske djece, a samo 55,8 posto svakodnevno jede voće, 45,8 posto povrće. Ovo su porazni statistički podaci Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH koji su natjerali federalnu Vladu da na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva usvoji politiku za unaprjeđenje prehrane djece u FBiH. 

Izmjena jelovnika

Radi se o dokumentu nastalom kao rezultat rada stručnjaka iz sektora zdravstva, uz stručnu potporu UNICEF-a u BiH i Svjetske zdravstvene organizacije, a koji predstavlja ključni okvir za izradu strategije i akcijskih planova i programa za unapređenje stanja uhranjenosti i prehrane djece u Federaciji BiH. Zastarjele normative i pravilnike o prehrani prati zastarjela oprema u kuhinjama u kojima se obroci spremaju, te vrlo skromne financije koje se izdvajaju za hranu. Više od polovine djece voće i povrće ne konzumira dnevno. Postojeći pravilnik o režimu prehrane djece predškolske i školske dobi naslijeđen je iz jugoslavenskog perioda, a nutricionisti upozoravaju da se učinci ovakvih trendova prehrane tek očekuju. Prema istraživanju Zavoda za javno zdravstvo, djeca u vrtićima, školama ne jedu dovoljne količine voća i povrća, unose nedopuštene količine zasićenih masnoća, gaziranih sokova i šećera, a posljedice ovakvog režima prehrane ne moraju biti odmah vidljive, već se negativnosti vide s godinama.

Bez gaziranih sokova

Kao i u susjednoj Hrvatskoj, i FBiH i RS morat će u dječje vrtiće, škole uvesti veću količinu voća i povrća, zdravih sokova na biljnoj bazi i smanjiti unos jela s ugljikohidratima, kalorijama, i izbacivati gazirana pića. Koliki će ti normativi biti odredit će se naknadno s tim da će se pratiti trendovima iz razvijenih država svijeta, koje već godina primjenjuju novi pravilnik o zdravoj prehrani. To znači da će biti kreirani jelovnici na temelju unaprijed definiranih preporučenih energetskih i nutritivnih vrijednosti prema dobnim skupinama. Ubacuje se više mahunarki, povrća, žitarica, integralnog kruha, riže...

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.