VJEKOSLAV BEVANDA:

S EU se ne može bez županija pregovarati o obrazovanju

Bevanda
21.10.2013.
u 09:40

- Tko pokuša stvari svesti na preglasavanje, to na kraju neće dobro završiti - poručio je Bevanda

Na rad Vijeća ministara odrazile su se podjele političke šestorke o pitanjima “Sejdić - Finci”, mehanizma koordinacije... Ovoga tjedna nije bilo sjednice. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda ističe da se radi o politikanstvu. Najavljuje i da će točku dnevnoga reda i zahtjev za smjenom ministara iz SDS-a staviti na dnevni red sljedeće sjednice.

• Jeste li optimist u postizanje dogovora o koordinacijskom mehanizmu i kako bi to rješenje trebalo izgledati?

Nažalost, više ne znam jesam li optimist. Mislio sam da smo priču davno završili nakon posljednjeg sastanka u Europskoj komisiji. Tada su sastanku nazočili entitetski premijeri, gradonačelnik Brčkog i moja malenkost. Nakon sastanka svi smo posvjedočili i svi su mogli čuti u izjavama danim za medije da je postignut dogovor. No, dan kasnije federalni predstavnici su izjavili kako ništa nije usuglašeno.

• Molim vas objasnite koje su to točke sporenja?

Moram podsjetiti kako su na Vijeću ministara još u travnju ove godine usuglašena načela oko provedbe mehanizma koordinacija. Prva i ključna točka su poštivanje ustavne strukture zemlje, i to smo također sve ovjerili i u zaključcima dijaloga na visokoj razini 1. listopada. Tu je opet jasno ponovljeno da se poštuje ustavna struktura BiH u koncipiranju mehanizma koordinacije. Kao točke sporenja pokazalo se inzistiranje predstavnika FBiH da jednostavno izbace županije iz mehanizma koordinacije, nego da Federacija u ime njih odlučuje.

• Je li moguće da Federacija “koordinira” županijama?

Svi mi znamo kako je to do sada “koordinirano” sa županijama i svima je jasno da je Ustav propisao dvanaest isključivih nadležnosti županija i samo podijeljenih. To je najveća točka prijepora. Drugi dio priče vezan je uz donošenje odluka konsenzusom....

OSTATAK INTERVJUA PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU VEČERNJEG LISTA!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?