Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Roditelji u Kini mogu tužiti djecu ako ih ne posjećuju redovno

Kineske vlasti na ovaj način nastoje osigurati skrb o starijim osobama koja je posljednjih godina postala veliki problem u toj zemlji koja bilježi ekspanziju starije populacije i povećanje životne dobi
29. prosinca 2012. u 09:08 0 komentara 7 prikaza
kina,stari
Foto: AFP/PIXSELL

Kinesko nacionalno zakonodavstvo u petak je postalo ''bogatije'' za još jedan kontroverzan zakon. Ovaj put promijenjen je zakon o starijim osobama koji sada nalaže da odrasla djeca moraju učestalo obilaziti svoje roditelje i brinuti o njima, a ako to ne učine izlažu se riziku tužbe.

Frekventnost posjeta još nije definirana, a Washington Post navodi da kineske vlasti na ovaj način nastoje osigurati skrb o starijim osobama koja je posljednjih godina postala veliki problem u toj zemlji koja bilježi ekspanziju starije populacije i povećanje životne dobi. Ona je u posljednjih pet desetljeća narasla s 41 na 73 godine. Brzo starenje predstavlja ozbiljnu prijetnju za socijalnu i ekonomsku stabilnost, a dodatan teret je i proporcionalni rast broja starijih osoba u odnosu na smanjenji broj radno sposobnog stanovništva.

Kineski državni mediji često izvještavaju o tužnim sudbinama starijih osoba koje vlastita djeca često zanemaruju, a ujedno bez njihovog znanja traže kontrolu nad njihovom imovinom. Tako je jednu 90-godišnja staricu iz pokrajine Jiangsu sin živjeti prisilio da živi u nastambi za svinje pune dvije godine. Upravo takvi slučaji nagnali su vlasti na postroženje zakona i veću zaštitu starijih osoba.

>>Zaustavljena trgovina ljudima u Kini, spašeno 89 djece

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.