Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Roditelji prijete profesorima zbog neuspjeha i loših ocjena djece

Učenici i roditelji ne mogu podnijeti jedinice. Ove godine to je posebice izraženo u Širokom Brijegu i Posušju
30. lipnja 2010. u 10:12 1 komentara 69 prikaza
Prijamni ispit
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Svjedoci smo sve češćih nasrtaja učenika na učitelje, od fizičkih napada, verbalnih napada, širenja lažnih priča koje štete ugledu učitelja, pa do emocionalnog i psihičkog nasilja koje nad učiteljima provode pojedini učenici i njihovi roditelji.

Godinama nisu padali

Ovakvi nasrtaji posebice su aktualni na kraju školske godine, kada učenici, posebice njihovi roditelji, ne mogu podnijeti što ih profesori ocjenjuju ocjenom koja nije po njihovoj volji.

- Ove godine je u nekim gimnazijama ZHŽ-a zabilježeno nekoliko nasrtaja na profesore koji su se usudili zaključiti negativne ocjene nekim učenicima. Premda je nasilje već godinama pomalo evidentno u mnogim osnovnim i srednjim školama, ove godine je posebice izraženo u Širokom i Posušju. Valjda nisu naviknuli da se zbog neznanja može zaključiti i negativna ocjena te su nekorektno reagirali, rekao je predsjednik NSUSŠ ZHŽ-a Goran Skoko. Zbog prijetnji roditelja profesorima Nezavisni sindikati osnovnih i srednjih škola ZHŽ-a oglasili su se priopćenjem. - Određeni roditelji su svoje nezadovoljstvo lošim ocjenama, neuspjehom njihove djece, odlučili rješavati napadima na profesore. Time ometaju pošten i nepristran rad u školi, kao i dostojanstvo učiteljskog poziva.

Vlastiti propusti

Žalosno i opasno je što takvi roditelji vlastite propuste u praćenju rada i problema odrastanja svoje djece svaljuju na neke druge, na školu. Odgajati i obrazovati časna pojedinca, korisna člana obitelji i društvu zajednički je cilj profesora, učenika i roditelja, stoji u priopćenju.
Sindikati su o svemu izvijestili resorno ministarstvo, koje je također stalo u zaštitu profesora. - Vrijeme je bremenito krizama, a najpogubnija je kriza u odgoju i stvaranju čovjeka, radina i odgovorna. Neki roditelji misle nasilno ostvariti prolaznost svoje djece u školi, zanemarujući, nažalost često svjesno, da se ne može nagraditi nerad i neznanje pa krivca nalaze u profesorima, stoji u priopćenju.

  • Avatar valic
    valic:

    pravi roditelji , možda da prvo provjere rad i znanje svoje djece