PLASMAN U BRAZIL

Reprezentacija postala najprofitabilnije bh. poduzeće

bih
17.10.2013.
u 08:56

Teško je procijeniti koliko će ugostitelji diljem BiH zaraditi za vrijeme Svjetskog prvenstva, ali dosadašnja iskustva, kada i nije BiH igrala, govore o milijunskim zaradama.

Dvadeset godina kvalifikacijskih utakmica i doigravanja trebalo je nogometnoj reprezentaciji BiH da konačno ostvari cilj i plasira se na jedno veliko natjecanje. Pogodak Vedada Ibiševića na utakmici u Litvi označio je plasman BiH na svjetsko prvenstveno u Brazilu iduće godine, ali i od reprezentacije BiH napravio najprofitabilnije poduzeće u BiH. U jednoj od najsiromašnijih europskih zemalja, koja se godinama guši u neriješenim političkim i međunacionalnim odnosima i stagnira na putu prema EU, ovaj događaj bio je sasvim dovoljan razlog za pravu euforiju.

Deseci tisuća ljudi na ulicama bh. gradova proslavili su plasman u Brazil, a izbornik Safet Sušić i igrači dočekani su u Sarajevu kao pravi heroji. - Već tražimo jamce za kredit kako bismo financirali odlazak u Brazil, izjavljuju navijači koji ovo očito smatraju najvećim sportskim uspjehom BiH. Zahvaljujući legendarnom Ivici Osimu i njegovim suradnicima Nogometni savez BiH se u vrlo kratkom roku uspio izvući iz problema u kojima se nalazio, a uspjeh reprezentacije potvrda je dobrog rada u koji su uključeni sportski djelatnici iz oba entiteta i sva tri naroda. Mnogi se slažu u ocjeni kako je nogometna reprezentacija BiH priča o uspjehu koji nadilazi nacionalne i političke podjele u zemlji. Iako većina Srba i Hrvata u BiH i dalje „svojima“ doživljavaju prvenstveno nogometne vrste Srbije i Hrvatske, činjenica je da se sa sve većim simpatijama gleda i na bh. reprezentaciju. Upitno je, međutim, može li se i u kojoj mjeri ovaj sportski uspjeh iskoristiti za relaksiranje i rješavanje drugih, ozbiljnijih problema u BiH, gdje političari ne mogu doći do konsenzusa.

Sociolog Ivan Vukoja kaže kako je nedvojbeno da ovaj veliki sportski uspjeh u sebi nosi potencijal za pozitivne promjene i u nekim drugim područjima. - Neće uspjeh u sportu po automatizmu riješiti naše političke, ili bilo koje druge probleme. Bojim se da neka euforija i pojednostavljivanje stvari ne stvore kontraefekt. Iako on u sebi nosi potencijal, ovim sportskim uspjehom ne treba zamagljivati stvari i činjenicu da se ovdje prioritetno treba riješiti problem neriješenih političkih odnosa koji generira sve druge probleme, upozorava Vukoja. Njegov kolega Jusuf Žiga smatra da je bh. društvu bio prijeko potreban jedan uspjeh, jer se zemlja godinama suočavala s porazima, uključujući i one u sportu.

- Ovo je dobrodošlo i za relaksiranje međunacionalnih i političkih odnosa u društvu. Uvjeren sam u pozitivan halo-efekt kada je u pitanju stvaranje boljeg ambijenta unutar društva i države. Naravno, uspjeh reprezentacije ne treba precjenjivati, i to ne znači da će zbog njega nekomplementarne sukobljene politike u BiH odustati od svojih ciljeva, kaže Žiga. Bez obzira na to, plasman na Svjetsko prvenstvo sigurno će donijeti financijske benefite mnogima. Zaradit će prije svega Nogometni savez BiH, turističke agencije, gospodarstvo, a o zaradi trgovaca i ugostitelja, odnosno potrošnji hrane i pića za vrijeme prvenstva izlišno je i govoriti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?