Promjene

Rekontrukciju federalne vlasti priziva HDZ i SDA

Vlada
VL FOTO
12.02.2012.
u 11:42

Tihić vjeruje da će u Vladi ostati SDP i SDA, a Čavara očekuje ulazak ministara HDZ-a

Unatoč tome što su se ne tako davno čelnici političke platforme okupljene u FBiH ‘složili’ kako nema razloga i da neće doći do rekonstrukcije federalne vlasti, predsjednik SDA Sulejman Tihić je naznačio kako kolektivna svijest očito ne postoji unutar ove grupacije o ovome pitanju. “To ne treba biti tabu tema.

Ni jedna Vlada svoja mandate nije završila u istom sastavu. Već je vrijeme pokazalo da neki ministri nisu zadovoljili u svom radu. Mislim da će biti potrebna rekonstrukcija Vlade FBiH kada su u pitanju određeni resori”, rekao je diplomatski Tihić koji stvari nije izveo u ravni stranačkih, nego personalnih odnosa iako je javna tajna da je ova stranka nezadovoljna odnosima u platformi budući da je jedino ova stranka u nekoliko navrata bivala nadglasana a da su ministri iz redova HSP-a BiH i Narodne stranke Radom za boljitak redovito stali uz bok SDP-u BiH.

No, unatoč svemu pa čak i mogućim najavama kako bi se moglo dogoditi i novo prestrojavanje na strani bošnjačkoga bloka s letećim izmjenama, Tihić je pak uvjeren kako će bez obzira na rekonstrukciju u Vladi Federacije BiH ‘sigurno biti SDA i SDP’. Time je pak naznačio da nije sigurno kako će tamo ostati HSP i Boljitak. Predsjednik kluba HDZ-a u federalnom Parlamentu Marinko Čavara, kojega smo prekinuli u čišćenju novoga snijega ispred svoje kuće, jučer je za Večernjak rekao kako je rekonstrukcija federalna vlasti jedini logični nastavak uspostave novog Vijeća ministara i županija u kojoj zajedno sudjeluju legitimni predstavnici većinskih hrvatskih i bošnjačkih stranaka. 


“U svakom slučaju od samog formiranja, vlast je uspostavljena suprotno ustavu i Izbornome zakonu a u vlasti u ime Hrvata su oni koji delegitimiraju većinsku hrvatsku političku volju”, rekao je Čavara. Po njegovim riječima sadašnji sastav vlasti posve u pitanje dovodi postojanje samog Washingtonskog sporazuma koji utvrđuje da su u ovome entitetu Hrvati i Bošnjaci ravnopravni. No i pored toga Čavara je ukazao da se posljednjih skoro godinu dana vlasti pokazalo kao potpuni fijasko a što potvrđuju i veće financijske dubioze u federalnom proračunu. “Rekonstrukcija je jedini izlaz iz ove situacije”, tvrdi Čavara.

Komentara 9

DU
Deleted user
14:19 12.02.2012.

Pa mozda HDZ ima svojih grijeha, ali nazivati ih zlocinackom organizacijom je pretjetano! Mozda i nisu ono sto bi mi htjeli da jesu, ali ja ne vidim boljih. Lijanovici i HSP su nazalost dusu prodali vragu.

SI
stari igrac
13:22 12.02.2012.

Rekonstrukcija je potrebna ako ce nam biti bolje.Ako je treba rekonstruirat samo zato da se udovolji hdz-ovim apetitima onda netreba jer hdz nam nista dobrog nije donio osim svojm bliskim satelitima.

MO
mošnjo
12:13 12.02.2012.

Rekonstrukcija vlade treba biti i trebamo se svi hrvati iskreno zaloziti za to,mada je HDZ dosad pokazao da je kriminalistička organizacija,(koji trebaju raditi na rasvjetljavanju svih kriminalnih radnji),a HSP i lijanoviči samo produljuju agoniju BiH hrvata svojim učesćem u sadašnjoj vlasti što smatram štetnim i nekorektnim prema svim hrvatima...što če glasaći prepoznati na sljedećim izborima..

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?