VLAST U BIH

Rekonstrukcija ide unatoč blokadama

domnaroda
15.07.2012.
u 10:33

Sjednica Doma naroda PS BiH sazvana je za 19. srpnja. Na dnevnom redu smjene, a Tihić najavio blokade

Brzina nastavka rekonstrukcije vlasti u FBiH sada ponajviše ovisi o djelotvornosti sudova koji se trebaju očitovati o pristiglim žalbama.

Pokušaji opstrukcija

Nakon što se Općinski sud u Sarajevu proglasio nenadležnim i odbacio tužbu ministra prostornog uređenja FBiH Desnice Radivojevića protiv predsjednika FBiH Živka Budimira, kojom je tražio da se vrati na dužnost ministra do završetka spora pred Ustavnim sudom BiH, najavljene su nove tužbe i žalbe, no i stigle su oštre reakcije na ovakvu odluku suda. Predsjednici SDP-a i HDZ-a BiH Zlatko Lagumdžija i Dragan Čović izrazili su očekivanja da će se rekonstrukcija vlasti provesti do kraja srpnja. Prema izjavama do kraja mjeseca može se očekivati rekonstrukcija vlasti i imenovanje novih ministara u Vijeću ministara BiH, Vladi Federacije BiH, te promjene vlada u Srednjobosanskoj, Hercegovačko-neretvanskoj i Hercegbosanskoj županiji. No, kako doznajemo, stranke koje više nisu dio parlamentarne većine pokušavat će i dalje opstruirati rekonstrukciju vlasti u FBiH što je najavio i predsjednik SDA Sulejman Tihić liderima šest stranaka na razgovorima u Banjoj Luci. U pitanju je sjednica Doma naroda 19. srpnja na koju neće doći SDA, ali isto tako i kočenje procesa u FBiH. Kako doznajemo, četiri stranke će ići dvotrećinskom većinom u Parlamentu za smjenu predsjednika FBiH Živka Budimira iz HSP-a i Mirsada Kebe iz SDA čime bi se stvorili uvjeti za imenovanje nove Vlade. Redovita sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH sazvana je za 24. i 25. srpnja, iako ima najava i za sazivanje ranije izvanredne sjednice idućeg tjedna kada bi bila pokrenuta procedura opoziva Budimira i Kebe.

Funkcioniranje vlasti

Stranke koje čine novu parlamentarnu većinu u FBiH dogovorile su sve daljnje korake oko daljnje realizacije dogovora lidera SDP-a, SBB-a i dva HDZ-a da se vlast promijeni. - U vremenu koje je pred nama osnovno pitanje će biti kako što prije uspostaviti vlast da normalno funkcionira, jer nekima ide u prilog da se pokaže kako vlast ne funkcionira i da se angažira netko iz međunarodne zajednice, kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Situaciju bi u Federaciji BiH normalizirali i upravo svojim povlačenjem mogli potpuno pojednostaviti predsjednik Federacije BiH Živko Budimir i dopredsjednik Mirsad Kebo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?