KONFERENCIJA

Razmatraju i dramatični apel Hrvatima za izbore

biskupi
Zvonimir Ćorić
13.07.2010.
u 08:03

Uz poziv dviju komisija Justitia et pax biskupi razmatraju ohrabrivanje novih kandidata za svećenička zvanja te mogućnost uspostave odbora za život

Pod predsjedanjem banjolučkog biskupa mons. dr. Franje Komarice, u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci jučer je započelo 49. redovito zasjedanje Biskupske konferencije BiH. Biskupi su najavili da će prokomentirati i eventualno dopuniti nedavnu zajedničku izjavu komisijâ Justitia et pax BK BiH i HBK. Ova konferencija je uputila dramatični apel da se u BiH odvija tiha drama opstanka hrvatskog naroda kao političkog subjekta.

Hrvati i opstanak u BiH

- Ako se izgubi hrvatski politički i narodni subjektivitet u BiH, ova država neće moći opstati, a budući da se u ovoj državi preko leđa malih ljudi i nemoćnih naroda prelamaju interesi velikih i moćnih, mala je vjerojatnost da bi taj raspad države mogao proći mirno, bez rata, istaknuli su u izjavi koju su potpisali biskupi Vlado Košić i Pero Sudar. Inače, na zasjedanju BK BiH u Banjoj Luci ne sudjeluje mons. Sudar koji je radi neodgodivih liječničkih intervencija prisilno odsutan i neće biti nazočan tijekom zasjedanja. Izražavajući dobrodošlicu, biskup Komarica je istaknuo da se pred biskupima nalazi cijeli niz aktualnih tema. - Neposredno po završetku Svećeničke godine, koju smo obilježavali zajedno s cijelom Crkvom, imamo sada pred sobom prijedlog dokumenta formacije svećeničkih kandidata. Želimo i sebi i članovima naše domovinske Crkve posvijestiti trajnu obvezu svih nas, članova Crkve da trebamo moliti i raditi kako bi se što veći broj pozvanih u Božju žetvu i odazvao i ostao u njoj vjerodostojan i postojan do konca svog života, rekao je Komarica. Najavio je mogućnost osnivanja odbora za život pri Vijeću za obitelj BK BiH. Napomenuo je da će biskupi razmotriti i aktualna gibanja među laicima, njihovim udrugama i društvima te među mladima i njihovim potrebama.

Susret s nuncijem

Na zasjedanju od početka sudjeluje i delegat Slovenske biskupske konferencije mons. dr. Stanko Lipovšek, koji je podsjetio da je državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone beatificirao prvog slovenskog mučenika Alojzija Grozdea. Istaknuo je da je proglašeni blaženik Alojzije bio devetnaestogodišnji mladić kojeg su komunisti ubili početkom 1943. godine kao zauzetog katoličkog laika, a spomenuo je i pronalaženje jama s posmrtnim ostacima osoba koje su komunisti pobili na kraju Drugog svjetskog rata. Tijekom zasjedanja predviđen je i susret nazočnih biskupa s apostolskim nuncijem u BiH nadbiskupom Alessandrom D’Erricom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?