Nastavak pregovora

Razgovori o vlasti nastavljaju se 5. rujna u Mostaru

hdz
VL FOTO
27.08.2011.
u 11:07

Čović:
Nećemo dopustiti da pod plaštom multietničkoga netko ruši BiH. I to je suština

- Suočeni s činjenicom da ni nakon više od deset mjeseci od izbora BiH nema novo Vijeće ministara, a s ciljem ubrzanja procesa uspostave Vijeća ministara kao bitne pretpostavke funkcioniranja institucija i rješavanja duboke institucionalne i političke krize te približavanja BiH Europskoj uniji, mi, predsjednici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 i članovi kolegija domova Parlamentarne skupštine BiH pozivamo predsjednike političkih stranaka čiji predstavnici čine kolegije Zastupničkoga i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH 
(SDA, SDP, SNSD i SDS) na zajednički sastanak. Tema sastanka bi bila upravo formiranje Vijeća ministara. Termin za sastanak predlažemo 5. rujna 2011. godine, ili drugi koji u međuvremenu dogovorimo, u zgradi HDZ-a BiH u Mostaru. Nadamo se da ćete podržati ovu inicijativu i odazvati se našem pozivu.

Izražavamo, također, spremnost odazvati se svakom vašem pozivu koji vodi ovome cilju - stoji u priopćenju koje su jučer zajednički potpisali predsjednici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, Dragan Čović i Božo Ljubić.

Nastavak pregovora

Na ovaj način konačno se došlo do datuma kada bi i službeno trebali biti nastavljeni pregovori oko novog Vijeća ministara, ali i vlasti na ostalim razina u kojima trebaju biti legitimni predstavnici triju konstitutivnih naroda. Čović je i prije nekoliko dana najavio da će nakon bilateralnih razgovora pregovori biti nastavljeni uz nazočnost predstavnika sva tri konstitutivna naroda. U međuvremenu, neki politički centri ponovno lansiraju priče o tajnim dogovorima Čovića i Dodika, što je predsjednik HDZ-a BiH u izjavi za Večernji list - odbacio.

Potreba za suradnjom

- Mi smo jednu takvu potrebu za suradnjom prepoznali odavno, a ostale kolege su se tome priključile.

Sjetite se samo da smo potpisali sporazum s Mladenom Bosićem i Božom Ljubićem. Pokušavamo prepoznati probleme u Bosni i Hercegovini i rješavati ih na jedan realan način, bez opterećenja iz prošlosti. Želimo rješenja kroz koja će konstitutivni narodi biti zaštićeni, gdje neće biti straha od preglasavanja, a da u isto vrijeme nema kršenja građanskih prava. Zbog toga sam siguran da je sve ono što smo radili u vrijeme prije i nakon izbora - na tragu tih stajališta.

Nećemo nikome dopustiti da pod plaštom multietničkog i građanskog u biti sruši državu BiH. I to je suština. Onaj tko misli da može bez legitimnih predstavnika Hrvata biti vlast na bilo kojoj razini, treba shvatiti da ruši Bosnu i Hercegovinu. I srpskom narodu je jasno, ako bi se na takav način hrvatski narod eliminirao iz političkog života, da će se njima dogoditi nešto slično.

Bolje je danas o tome razgovarati, nego tek onda kada uđemo u zamke iz kojih nećemo moći naći izlaz. Razumni političari konačno trebaju shvatiti da Bosna i Hercegovina jedino može preživjeti kao zemlja triju konstitutivnih jednakopravnih naroda - poručio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Ključne riječi

Komentara 2

VP
VP1982
12:17 27.08.2011.

E Prijatelji dovoljno ste razgovarali.. Nece od te vlasti nista biti. Proglasi te Hrvatsku Drzavu Herceg-Bosnu. Ozbiljno!!! To Hrvati zele i nista drugo. Cega se bojite?

GA
garbage2
08:36 28.08.2011.

Boje se svega i svacega. Zato sto znaju da je to nemoguce ( vec uradeno prije deset godina pa propalo)

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?