Muke po Janši

Raskol u slovenskom PEN-u zbog izbacivanja Janeza Janše

janez janša
Marko Prpić/Pixsell
02.04.2013.
u 12:43

Odluka Upravnog odbora slovenskog PEN-a o izbacivanju iz članstva Janeza Janše izazvala je oprečne reakcije. Iz slovenskog PEN-a istupili su i Dimitrij Rupel, Alenka Puhar...

Slovenski PEN centar podijelio se oko odluke o izbacivanju donedavnog slovenskog premijera Janeza Janše iz njegova članstva. Janša je u PEN primljen 1988. godine kada je pisao, između ostalog i u Mladini oštro optužujući JNA, ali i tadašnje komunističke vlastodršce zbog kroničnog manjka demokracije. Odluku o njegovu izbacivanju iz PEN-a na inicijativu dvadesetak penovaca koje je predvodio Veno Taufer donio je sud časti, a potvrdio je većinom glasova i Upravni odbor slovenskog PEN-a. Između ostalog, Janši su zamjerili neprimjerene izjave o slovenskim demonstrantima, inzistiranje da se otkriju imena potpisnika peticije koja je iz Slovenije upućena europskim institucijama, a Janša je optužen i da je devedesetih godina prošlog stoljeća kao ministar obrane trgovao oružjem. Protiv odluke o Janšinu izbacivanju ustao je ugledni pisac Drago Jančar, na čiji je prijedlog Janša i primljen u PEN. Iz PEN-a su zbog ovog skandala ovih dana istupili Alenka Puhar, Andrej Capuder i Dimitrij Rupel. I Janša je zatražio obrazloženje, a ako napiše žalbu, o istupanju će odlučivati skupština PEN-a.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije