indonezija

Radikalni islamisti prosvjeduju protiv posjeta H. Clinton Jakarti

Dino Marcan
Foto: AFP
1/2
03.09.2012.
u 11:03

Glavna tema razgovora bit će teritorijalni sporovi oko Južnog kineskog mora

Više od 300 pripadnika radikalne islamističke skupine okupilo se ispred američkog veleposlanstva u Jakarti uoči posjeta američke državne tajnice Hillary Clinton Indoneziji.

– Prosvjedujemo protiv rekonstrukcije američkog veleposlanstva u Jakarti, koje simbolizira američki kolonijalizam u Indoneziji, kao i protiv produženja ugovora s Freeportom – rekao je Ismail Yusanto, glasnogovornik indonezijskog ogranka sunitske panislamske organizacije Stranka oslobođenja (Hizb ut-Tahrir). Freeport je američka rudarska kompanija i većinski vlasnik indonezijskog rudnika Grasberg u provinciji Papua.

Clinton će u jugoistočnoj Aziji provesti 11 dana, a u Indoneziju je došla s Cookova Otočja gdje je sudjelovala na summitu pacifičkih zemalja. Njezin posjet Indoneziji neki vide kao znak američke diplomatske ofenzive u regiji zbog teritorijalnih sporova između tamošnjih zemalja i Kine, a očekuje se da će glavna tema posjeta biti rješavanje sukoba oko Južnog kineskog mora, prenosi BBC.

Sukob je unio razdor među 10 članica Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN), koji ima sjedište upravo u Jakarti. Kineski teritorij na Južnom kineskom moru poklapa se s teritorijem četiri članice ASEAN-a. Problem se očitovao na redovitom sastanku u Kambodži u srpnju, kada savez prvi put u 45 godina postojanja nije uspio izdati zajedničku izjavu, a Vijetnam i Filipini optužili su Kambodžu za podlijeganje kineskom pritisku. Indonezijski je ministar vanjskih poslova Marty Natalegawa nakon sastanka posjetio regionalne vođe kako bi osigurao suradnju.

Clinton će nakon Indonezije posjetiti Kinu, gdje će tijekom rujna otići i američki ministar obrane Leon Panetta. O posjetima visokih američkih dužnosnika oglasila se i kineska novinska agencija Xinhua, čiji danas objavljeni komentar poziva SAD da dokaže kako se u regiju vraća kao mirotvorac, a ne kao izazivač problema.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije