Turizam

Putovanja za Valentinovo i Dan žena nikoga ne zanimaju

valentinovo
VL FOTO
19.01.2012.
u 10:22

MOSTAR Osim “šačice” Japanaca, posljednjih dana primjetan je slab dolazak stranih turista u grad

Nakon što su završile zimske ferije i đaci se vratili u školske klupe, odzvonilo je turističkim djelatnicima. Barem je tako u Mostaru. Ovakvo stanje moglo bi potrajati sve do uskrsnih blagdana, kada se očekuje sklapanje novih turističkih aranžmana.

Ništa do Uskrsa

- Ovo je razdoblje zatišja za nas turističke djelatnike i ono bi ove godine moglo potrajati sve do Uskrsa. Špica je bila od 2. do 9. siječnja, kad smo prodali standardan broj aranžmana za zimovanje u Sloveniji, Italiji i Austriji. Ništa više niti manje u odnosu na prethodne godine - kazao nam je Stipe Božić, direktor mostarskog Atlasa. Klijentima je u posljednje vrijeme popularan spa turizam, za što je tročlana obitelj trebala izdvojiti oko 2000 maraka.

Što se tiče Dana zaljubljenih Valentinova i Dana žena, ni za putovanja za ove praznike ne vlada zanimanje.

- Nula bodova. Ljudi i, ako putuju za ove praznike, uglavnom to čine u privatnim aranžmanima - dodaje Božić.

Također, primjetan je i slab dolazak stranih turista u grad. Osim “šačice” Japanaca, nisu zabilježene veće skupine turista. Jedino Međugorje bilježi standardan posjet hodočasnika pristiglih najviše iz Italije. Što se tiče ostalih dijelova BiH, u većini turističkih agencija vlada pojačano zanimanje za putovanja za Dan žena. Cijene aranžmana kreću se od 150 do 1000 maraka, ovisno o odredištu. Najviše zainteresiranih je za Prag i Budimpeštu, a ne zaostaje ni Beč.

Svijet bilježi rast

Što se svijeta tiče, prema podacima Svjetske turističke organizacije pri UN-u, broj turista je u 2011. godini povećan za 4,4 posto, unatoč ekonomskoj krizi, Arapskom proljeću i katastrofama u Japanu. Za razliku od prethodnih godina, rast su zabilježile zemlje zapadne Europe. U posljednjih 60 godina, 2009. godina je bila najgora za turizam, ali se broj putovanja povećao za 6,6 posto u 2010. godini.

- Očekujemo da će se u 2012. godini broj turističkih posjeta povećati za tri do četiri posto, kada će broj turista biti veći od milijardu. Europom su putovala 504 milijuna turista, dok je u Afriku otišlo 50 milijuna posjetitelja. U zemljama Sjeverne Afrike posjet turista je opao za 12 posto, navodi se u izvještaju Svjetske turističke organizacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?