POSJETA

Puljić: Ne postoje jednaka prava za Hrvate u BiH

kardinal
06.10.2012.
u 11:00

Tijekom susreta Puljić je, između ostaloga, iznio problem neuspješne provedbe Aneksa 7 Daytonskog sporazuma

 

 

U organizaciji međunarodne crkvene organizacije papinskog prava “Crkva u nevolji” (Kirche in Not) i Vijeća biskupskih konferencija zemalja Europske unije (COMECE), nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić posjetio je mnoge europske institucije u Bruxelllesu.

Brojni susreti

U njegovoj pratnji bili su profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu vlč. dr. Šimo Maršić i Nikolina Tuka iz Udruge katoličkih studenata “Emaus”, navodi se u tekstu koji donosi KTA. Nadbiskup metropolit vrbosanski kardinal Puljić se, između ostalih, susreo s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyom, s potpredsjednikom Europskog parlamenta Laszlom Surjanom, visokim predstavnikom Europske unije za ljudska prava Stavrosom Lambrinidisom, predsjednikom Europske pučke stranke Wilfriedom Martensom, Henningom Klausom iz Ureda predsjednika Europske komisije Jose Manuela Barrosa, Janom Sindelkova iz Ureda predstavnika Komisije za proširenje Europske unije Štefana Fuelea, te Jonatanom Hillom iz Ureda predstavnice Komisije za mlade i obrazovanje Androullea Vassilioua. Cilj posjeta kardinala Puljića bio je upoznavanje relevantnih europskih institucija sa stanjem Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na Vrhbosansku nadbiskupiju, kao i prezentacija konkretne zauzetosti Katoličke crkve u bosanskohercegovačkom društvu. Tijekom brojnih susreta kardinal Puljić je iznio probleme s kojima se susreće Katolička crkva u Bosni i Hercegovini naglašavajući, između ostaloga, neuspjeh provedbe Aneksa 7 Daytonskog sporazuma i nepostojanje jednakih prava za Hrvate koji su najvećim dijelom katolici, što vodi k njegovoj zabrinutosti za opstanak Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini.

Predstavljeni projekti

Članovima europskih institucija predstavljeni su i projekti koje provodi Vrhbosanska nadbiskupija, s ciljem promicanja tolerancije i suživota u bosanskohercegovačkom društvu. U tom duhu spomenuti su u prvom redu katolički školski centri, zatim karitativna djelatnost te potpora i ohrabrenje povratnicima, kao i medijska djelatnost. Na osobit način predstavljen je rad Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” te posebno naglašene aktivnosti koje su u skladu s Europskom strategijom za mlade, a koje promiču neformalno obrazovanje mladih, zatim socijalnu uključivost, međugeneracijsku solidarnost, umrežavanje, volonterizam, kulturu i kreativnost. Kardinal Puljić je ovom prilikom pozvao relevantne europske institucije da se još više politički angažiraju u Bosni i Hercegovini kako bi zajamčili jednaka prava za sve etničke skupine i pojedince te joj pomogli na putu prema Europskoj uniji. Razmatrane su i mogućnosti konkretne financijske potpore Katoličkoj crkvi u projektima važnim za bosanskohercegovačko društvo, a na poseban način o potpori završetka izgradnje Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” u Sarajevu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?