Veliki zamah

Prvi test šestorke

Šestorka
22.11.2012.
u 09:42

Izbor Bećirevića za zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma uvod u ozbiljnije promjene više zakona i Ustava BiH

Sadržaj dogovora šest političkih čelnika iz Mostara dalekosežan je dokument koji je do sada najsveobuhvatnije okupio sva važna reformska pitanja, no čija je realizacija došla u pitanje zbog isključenja SDA iz vlasti. U predstojećem razdoblju predložit će se donošenje na desetine novih zakona i izmjena ranijih, ali i raditi na izmjenama Ustava BiH i FBiH.

Pitanje Predsjedništva

Iako su sudionici sporazuma ostavljali svojevrsni manevarski prostor i za drukčije tumačenje, valja reći da je na jučerašnjem sastanku posve potvrđeno da je sadržaj dogovora o Domu naroda posve prihvatljiv za svu šestoricu sudionika, odnosno ovih stranaka. Preostaje još raditi na pitanju Predsjedništva zbog čega se nije inzistiralo da se još jučer potvrde ove odredbe, nego se dogovor zaokružio u odredbu ‘reafirmiranja’ sporazuma o Domu naroda kojega su ranije postigle stranke iz Federacije BiH. S druge pak strane to je bio i razlog da se ne potpisuje dokument koji je ranije bio na izvjestan način usklađivan. Na određeni način ovaj je dokument svojevrsni kompromis gledanja svake pojedinačne stranke, članice nove vladajuće državne koalicije. I dok su HDZ-ovi zadovoljeni reformskim paketom ustavnih promjena, dotle su prije svega SNSD-u ali i SDS-u stvoreni temelji za provedbe reformi koje bi dovele do bolje pozicije oko pokretanja određenih projekata. SDP i SBB su u ovome sporazumu dobili prostor za provedbu programskog dokumenta koji jamči ekonomski razvoj zemlje i približavanje reformama kao i praktično povlačenje svih zahtjeva za smjenama ili osporavanjem njihovih dužnosnika.

Ponovno Bećirević

Izbor zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH bit će prva točka odgođene sjednice zakazane za danas. Ishod tog glasovanja bi trebao potvrditi da postoji nova parlamentarna većina koja je uredila i međusobne odnose te utvrdila prioritete za iduće dvije godine. Očekuje se da na ovu poziciju SDP ponovno kandidira Denisa Bećirovića. To znači da bi neke od stranaka koje su glasovale za njegovu smjenu ovaj put trebale podržati povratak Bećirovića na funkciju. Upravo je dogovorom iz Mostara otvoren manevarski prostor da na izvjestan način stranke iz Republike Srpske mogu reterirati jer je svakoj stranci ostavljeno kao autonomno pravo da bira svoje predstavnike za koju je dobila mandat neovisno o stajalištima drugih stranaka o određenim osobama. Upravo, stoga se očekuje da će Bećirević biti izabran uvjerljivom većinom. Činjenica je da je njegovim ukupnim djelovanjem u državnom parlamentu malo tko zadovoljan, a najviše mu se zamjera isključivost u stavovima i nespremnost na kompromise. Kao alternativno rješenje na ovoj poziciji spominjan je Mirza Kušljugić, utjecajni SDP-ov zastupnik iz Tuzle. Malo je, ipak, vjerojatno da će SDP posegnuti za takvim rješenjem, jer bi to značilo da pravi ustupak na nečemu što je, barem do sada, bilo neupitno. Niti u jednoj dosadašnjoj vlasti na državnoj razini koalicijski partneri se nisu miješali u kadrovska rješenja pojedinih stranaka, jer je to temeljni uvjet za uspostavu povjerenja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?