UHIĆEN

Prozorčanin krao bicikla Mostarcima i prebacivao ih busom

biciklo
VL FOTO
10.10.2011.
u 08:52

Bicikla je prebacivao u bunkeru autobusa s kojim bi išao kući

Mostarski inspektori kazneno su prijavili serijskog kradljivca bicikla Fuada Bećirevića (39) iz Prozora, a ‘operirao’ je po podrumima, stubištima, ulicama... Plijen je prodavao i opet išao u akciju. Zanimljivo je da je ovaj Prozorčanin bicikla prebacivao u bunkeru autobusa s kojim bi se vraćao kući nakon obavljena ‘posla’. Iz Biciklističke udruge Mostar apeliraju da se ne kupuju sumnjive, jeftinije bicikle bez računa ili preko oglasnika jer time potiču daljnju krađu.

Djelovati preventivno

Istodobno, upozoravaju, građani moraju djelovati preventivno.

No, kako biste se dodatno osigurali, ističu korisne savjete i jednostavne sigurnosne mjere za koje nije potreban velik novac, a koje će, ako ništa drugo, barem otežati krađu bicikla:

1) Ne koristite jeftine lance jer ne pomažu.

2) Ne kupujte jeftine bicikle od neovlaštenih i nepoznatih osoba.

3) Sačuvajte račun sve dok koristite bicikl i fotografirajte ga. Bez dokazivanja vlasništva, naime, policiji ne možete prijaviti krađu, a otežavate i postupak vraćanja bicikla ako ga nađu.


Spiralna sajla

4)Zabilježite tvornički broj okvira.

5) Ne koristite ‘dječje’, jeftine lance i lokote s četveroznamenkastim šiframa, koje kradljivci mogu lako prepilati ili razbiti, nego spiralnu ili čeličnu sajlu s bravom.

6) Zaključajte i bravu na žbicama, ako je imate.

7) Ako niste u blizini parkirališta namijenjenog biciklima, svoj bicikl možete vezati za stablo ili čvrsti, metalni predmet poput stupa ili ograde.

No, bitno je imati dovoljno dugu sajlu kako biste je mogli provući kroz nekoliko mjesta na biciklu. 8) Kradljivci su snalažljivi i pomoću polugice mogu skinuti kotače ili sjedalo. Pričvrstite li polugicu tako da je otpustite i okrećete dok je uz najveći otpor ne možete zatvoriti do kraja, a zatim krpu namjestite preko polugice i čekićem lupajte po njezinom donjem dijelu.

9) Ne ostavljajte bicikl bez nadzora, po mogućnosti na vidljivim i lako dostupnim mjestima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije