Podjela

Proračun će biti 950 milijuna ili slijedi nova kriza

vijece
VL FOTO
25.03.2012.
u 11:47

Proračun u visini od 950 milijuna KM dogovoren je na sjednici Nacionalnog fiskalnog vijeća, a potporu su dali i čelnici šest vladajućih političkih stranaka

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda pozvao je kolege iz Vijeća ministara da prevladaju razlike i usvoje proračun za ovu godinu kako bi ova institucija mogla normalno funkcionirati, a zemlja ispuniti potrebne uvjete da bi ove godine podnijela aplikaciju za kandidacijski status u EU. Političke stranke koje čine vladajuću koaliciju sukobile su se oko prijedloga proračuna za 2012. godinu. Bevanda međutim ne vidi da postoji problem ukoliko se stranke budu držale dogovora političkih lidera i Nacionalnog fiskalnog vijeća.

U suprotnom, BiH će imati privremeno financiranje što znači značajno manji financijski okvir. 
“Visina proračuna se ne može mijenjati jer je okvir usvojen na Nacionalnom fiskalnom vijeću. Ja ne znam za probleme ali pritisaka i velikih političkih obećanja sigurno ima. Jedino rješenje da bismo to prevladali je dijalog i razgovor. Ključna je stvar kloniti se politike i politikantstva”, rekao je Bevanda. Upozorava, međutim, da bi sve drugo značilo dodatne nesporazume koji bi poremetili dobro ozračje na početku rada Vijeća ministara.

“Ako se proračun ne donese do 31. 3 imat ćemo odluku o privremenom financiranju što znači da će biti manje novca koji je utvrđen globalnim okvirom”, pojasnio je. U prijevodu, neće biti novca ni za umirovljene vojnike koji prosvjeduju glađu ispred zgrade zajedničkih institucija BiH. U prošlogodišnjem proračunu, naime, nije bio izdvojen novac za njihova primanja. Na posljednjoj sjednici Vijeća ministara došlo je do blokade donošenja proračuna koji je ranije dogovoren u iznosu od 950 milijuna konvertibilnih maraka. Ministar financija BiH Nikola Špirić ocijenio je da je to jedini realan iznos proračuna, unatoč brojnim zahtjevima da se poveća, te je istaknuo kako su uštede nužne. Te se uštede odnose na brojne stavke pa tako i, primjerice, na smanjenje plaća iz državnog proračuna za oko pet posto. Samo smanjenjem plaća i sličnih izdvajanja predviđena je ušteda oko 45 milijuna maraka. Špirić je inzistirao na činjenici da država nema novca za izmirenje svih ranije preuzetih zakonskih obveza. SDA je protiv prijedloga da proračun bude 950 milijuna, jer je na taj način praktično zamrznut na istoj razini na kojoj je bio i 2009.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar bucalo
bucalo
21:34 25.03.2012.

nece bit love za umirovljene vojnike,a oni su u vladi donili zakon koji njih stiti od neimastine,to se zove pametna politika...............

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?