'Vodeni svijet'

Pronađen naseljiv planet 'u dvorištu' Sunčevog sustava?

Svemir, Hubble
NASA
19.12.2012.
u 07:59

Novo istraživanje je pokazalo da zvijezda slična Suncu u "dvorištu" našeg Sunčevog sustava može biti "domaćin" za pet planeta, od kojih bi jedan mogao podržavati život.

Novo istraživanje je pokazalo da zvijezda slična Suncu u "dvorištu" našeg Sunčevog sustava može biti "domaćin" za pet planeta, od kojih bi jedan mogao podržavati život kakav poznajemo, piše Space.

Astronomi su pronašli pet dosad nepoznatih planeta koji kruže oko zvijezde Tau Ceti, koja je manje od 12 svjetlosnih godina udaljena od Zemlje, što u "svemirskim prostranstvima" nije tako velika udaljenost.

'Vodeni svijet'

Jedan od novopronađenih novih svjetova kruži u zoni koja bi mogla biti naseljiva, jer se nalazi na udaljenosti od zvijezde gdje bi mogla postojati voda na površini planeta.

Minimalna masa mu je 4,3 puta veća od Zemlje, a taj potencijalni planet, ako se potvrdi da postoji, bio bi najmanji dosad pronađeni u "naseljivoj zoni" zvijezde slične Suncu, tvrde znanstvenici.

Novi planet ima godinu koja traje 168 dana, a malo je vjerojatno da kao Zemlja ima stjenovitu površinu. - Nemoguće je reći njegov sastav, ali mogao bi biti 'vodeni svijet', no u ovom trenutku je to samo nagađanje - kazao je Mikko Tuomi sa Sveučilišta u Hertfordshireu.

Tau Ceti je malo manji i manje "svijetli" od našeg Sunca. Astronomi su i ranije tražili egzoplanete oko Tau Cetija, ali nisu pronašli ništa.

>>Od 2020. za 1,5 milijardi dolara moći ćete odletjeti na Mjesec

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?