Široki Brijeg

Promocija i dodjela certifikata inženjerima elektrotehnike

Certifikati
Autori: M. S., R. I.
31.07.2013.
u 10:47

Projekt ima potporu Veleposlanstva SAD-a u BiH u čije ime je Thomas Mesa uručio certifikate za 35 mladih inženjera

U učionici Gimnazije fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu održana je svečana promocija i dodjela certifikata inženjerima elektrotehnike koji su sudjelovali na petodnevnom kampu “Dani mladih inženjera” koje je pokrenula Inicijativa za Široki Brijeg.

Tržište rada

Certifikati će im u budućnosti omogućiti lakšu prohodnost na europsko tržište rada jer je ovaj projekt prepoznat kao odlična stvar za unapređenje elektrotehničke struke. To najbolje potvrđuje i potpora Veleposlanstva SAD u BiH u čije ime je Thomas Mesa, šef Ureda za odnose s javnošću osobno uručio certifikate mladim inženjerima, njih 35 (smjer energetika). Dužnosnik Veleposlanstva SAD-a tom prigodom naglasio je da su upravo inženjeri elektrotehnike pokretači društva te da bez njihovog zajedničkog zalaganja nema ni bolje budućnosti u BiH. Iznenađen je projektima Inicijative za Široki Brijeg i najavio daljnu podršku u jačanju ovoga projekta, ali i svih drugih projekata koje provodi ova udruga. Kroz petodnevni edukativno-praktični kamp, 35 studenata završnih godina elektrotehničkih fakulteta energetskoga smjera iz Zagreba, Splita, Banje Luke, Sarajeva i Tuzle pored raznih radionica posjetili su sve važne energetske i proizvodne objekte u Hercegovini, HE Trebinje i solarni park Hodovo-Stolac, HE Jablanica, JP Elektroprivredu HZ HB d.d. Mostar, mini-centralu Buk, ali i TT Kabele i Feal d.o.o. gdje su kroz predavanja bili izravno uključeni u raspravu o projektima “Mogućnosti i isplativost ugradnje ulične LED rasvjete“ i “Obnovljivi izvori energije“. To će se, dakako, iskoristiti za razvoj novih  ideja i projekte vezane uz iskoristivost energije u pozitivne svrhe, što i jest konačnici cilj.

Potpisana deklaracija

Svi studenti sudionici projekta s fakulteta ETF Sarajevo, ETF Istočno Sarajevo, FE Tuzla, FER Zagreb i FESB Split su potpisali deklaraciju. Ona se odnosi na deset zaključaka koji će će pokušati provesti, a jedan od najzanimljivijih je tehnoekonomski zahtjev po kojem bi se trebala postići što bolja iskoristivost sunčeve energije. Zajednički će djelovati u tom pravcu i tražiti da se u BiH dopuni zakonska regulativa. O važnosti ovoga projekta najbolje svjedoče ljudi iz struke koji su iskazali potporu Inicijativi za Široki Brijeg, sveučilišni profesori s Elektrotehničkog fakulteta u Zagrebu, Splitu, Sarajevu, predstavnici Ministarstva obrazovanja, kulture i sporta ZHŽ, ravnatelji srednjih škola u Širokom Brijegu, predstavnici za projekte mladih, američkoga Veleposlanstva u BiH, privatna proizvodna poduzeća i Elektroprivrede HZ HB.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?