Braća Žugaj

Promijenili kategorije da se ne bi morali međusobno tući

Hrvanje
Matija Habljak/Pixsell
04.10.2010.
u 13:50

Nenad je prošlog mjeseca osvojio broncu na SP-u, prvu u hrvatskoj povijesti.

Kada su prije mjesec dana u zagrebačkoj zračnoj luci let iz Moskve dočekali tamburaši, slučajni prolaznici pitali su se: "Zbog čega ovo".

Nekoliko minuta poslije doznali su da je to zbog Nenada Žugaja, hrvača grčko-rimskim stilom koji je u Rusiji osvojio broncu, prvu medalju za Hrvatsku sa svjetskog prvenstva.

Poslije 100 prestao brojiti

Iako se pisalo da je medalja osvojena u konkurenciji s olimpijskim i svjetskim osvajačima odličja čudo, Nenad Žugaj odmah je rekao:

– Ova medalja možda je čudo za javnost, ali ne i za mene. Bio sam svjestan svojih mogućnosti i odlične forme. Puno sam trenirao i ovo je samo potvrda našeg mukotrpnog i sustavnog rada godinama.

A taj mukotrpan rad traje već 17 godina, kada je Nenad zajedno s bratom blizancem Nevenom počeo trenirati hrvanje. – Iskreno, cilj mi je bio plasman među prvih osam da bih dobio 1. kategoriju stipendije HOO-a. No, vjerovao sam da mogu do medalje – rekao je Nenad.

Ni sam ne zna koliko je medalja dosad osvojio.

– Nakon 100 sam prestao brojiti. Ipak, ova iz Moskve je posebna, i zato ću je uokviriti zajedno s dresom.

Smatra da je za medalju presudila "glava".

– Mnogo mi je pomogao sportski psiholog. Svi pomisle da si lud čim spomeneš riječ "psihijatar", ali siguran sam da je on 10 do 20 posto zaslužan za medalju – rekao je Nenad te objasnio:

– Psiholog Amer Zulić naučio me kako se koncentrirati samo na borbu, a uopće ne misliti na strah.

Skida 7-8 kg prije borbi

Zulićeve usluge koriste i brončana olimpijska tekvondašica Martina Zubčić te proslavljeni stolnotenisač Zoran Primorac.

Nenad je naglasio da veliku zaslugu za ovu medalju ima brat blizanac Neven, koji je na svjetskom prvenstvu bio 8. u kategoriji do 74 kg.

– Guramo jedan drugog od prvog dana treninga. Ovo je i njegova medalja.

Zanimljivo, iako su blizanci, Nenad se bori u kategoriji do 84 kg, a Neven do 74.

– Brat Neven skida 7-8 kilograma po svakom meču, dehidracijom i gladovanjem – kaže Nenad te dodaje:

– Prije nekoliko godina nekako smo spontano odlučili da se nećemo boriti u istoj kategoriji, da ne dijelimo batine jedan drugome – smije se Nenad koji brata vodi 5-2 u međusobnim dvobojima iz mlađih kategorija.

Zanimljivo, braća Žugaj zajedno su išli u osnovnu školu, potom u sportsku gimnaziju, a istog dana diplomirali su na Kineziološkom fakultetu te na Časničkoj školi u Zagrebu.

– Nećemo se ženiti isti dan, on ima dogovorenu svadbu za svibanj, a ja za listopad – zaključio je Nenad.

Rade u MORH-u od 8 do 16, a tijekom posla odrade i trening

Nenad i Neven nakon završetka Kineziološkog fakulteta upisali su Časničku školu, te ubrzo postali poručnici Oružanih snaga Republike Hrvatske. Danas rade kao časnici u MORH-u na Črnomercu, a tijekom radnog vremena dopušteno im je da odrade i jutarnji trening. Nenad je opisao kako im izgleda prosječan radni dan:

– Radimo od 8 do 16 sati. Čim dođemo na posao, imamo briefing i podjelu posla, a od 10.30 odradimo dvosatni trening. Nakon toga dalje nastavljamo s poslom – rekao je Nenad te dodao:

- Inicijativa da sportaši rade u MORH-u zaista je odlična jer nam pruža financijsku sigurnost. Uostalom, takav model pokazao se jako uspješnim kod Amerikanaca, Rusa, Talijana.

Nakon posla Žugaji odspavaju kod kuće sat i pol, pa onda idu na večernji trening. I tako iz dana u dan, s mnogo discipline.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije