SPAS MIROVINA

Prodaja zgrada, domova, hotela...

\'plus karlovaccki umirovljenici slobodno vrijeme provode u gradskim parkovima u razgovoru sa znancima,041009 photo: kristina stedul fabac/VLM\'
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
16.09.2013.
u 09:17

Zavod MIO, kako bi stabilizirao stanje u Zavodu, odlučio je prodati svojih jedanaest objekata u više gradova u FBiH

 

 

Zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje Federacije, koji se već duže vrijeme nalazi u financijskim poteškoćama, odlučio je prodati svojih jedanaest objekata u više gradova kako bi stabilizirao stanje Zavoda. Naime, Vlada Federacije BiH je još prošle godine donijela odluku da Zavod MIO Federacije BiH može početi s prodajom nekretnina, mahom devastiranih domova umirovljenika, čija se vrijednost kreće oko 80 milijuna maraka. Ovi objekti uglavnom su vraćeni u posjed Zavoda, ali već godinama ne služe svojoj prvobitnoj namjeni. Kako Zavod MIO nema kapaciteta da se bavi ugostiteljsko-hotelijerskom djelatnošću, najbolje je da domovi umirovljenika budu privatizirani. Zavodu već duže vrijeme nedostaje novca, a službeno se govori o brojci od 30 milijuna KM. Zbog toga, isplata mirovina u posljednje vrijeme traje nekoliko dana duže od predviđenog, zavisno od priljeva novca.

Procjene vještaka

Rješenje za barem djelomično stabiliziranje financija u Zavodu su pronašli u prodaji imovine u njihovom vlasništvu. Riječ je o jedanaest objekata u više općina, uključujući i mostarski hotel Ero čija je vrijednost procijenjena na 27 milijuna KM. Hotel će se moći kupiti isključivo novcem, a kupac će morati zbrinuti zaposlenike hotela. No, osim sačinjenog nacrta ugovora, za provedbu postupka prodaje više detalja nema. Ako dođe do prodaje, blagajna Zavoda bi se znatno trebala napuniti, ali to ističu u Zavodu neće utjecati na porast koeficijenata mirovina. Podsjetimo, ova imovina godinama propada. Plan je da prodaju vrši Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH, jer MIO nije osposobljen za tu vrstu posla. Novac od prodaje nekretnina bio bi usmjeren na poboljšanje statusa umirovljenika. Za sada je plan da prvo budu prodani domovi umirovljenika u Nedžarićima i Bihaću te hotel “Ero” u Mostaru. Kako je već javnosti poznato, postoje procjene sudskog vještaka o vrijednosti domova umirovljenika od prije nekoliko godina.

Najskuplji hotel Ero

Dom umirovljenika u Tuzli još nije vraćen u posjed Zavodu MIO. U tijeku je sudski spor s Općinom Tuzla i JU “Domovi penzionera” Tuzla. Taj objekt još je sporan. Također, Zavodu još nije vraćen hotel “Neum”. On je navodno na nelegalan način dokapitaliziran. Povjerenstvo koje je formiralo Vijeće ministara BiH prije dvije godine donijelo je odluku i vratilo u posjed domove umirovljenika u Nedžarićima u Sarajevu, Zenici i Bihaću koji su bili privremeno izuzeti od Zavoda MIO. Vrijednost Doma umirovljenika u Nedžarićima, iako je devastiran, iznosi 20,170.000 KM. On je sada na raspolaganju Zavodu. Dom umirovljenika u Tuzli procijenjen je na 20,330.000 KM. Vrijednost objekta u Bihaću je 9,700.000 KM. Objekt u Bihaću je devastiran i nikada se nije ni završio, jer je prije rata počela njegova gradnja. Dom umirovljenika u Zenici vrijedi 18,300.000 KM, on jednim dijelom služi svojoj namjeni, a u drugom dijelu je ugostiteljski objekt. Hotel “Ero”, koji je godinama bio predmet sudskog spora, vraćen je u posjed Zavoda, ali dio tog objekta sada koristi Vlada Federacije BiH. Njegova procijenjena vrijednost je 27,725.000 KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?