privedena uprava

Privest će 350 liječnika, postupno, da se ne uruši sustav

dražen dedi, farmal (1)
Foto: Marko Jurinec/Pixsell
1/11
Autori: Slavica Vuković, Sonja Hoffman, Danica Pajtak, i.kri/VLM
12.11.2012.
u 10:36

Farmaceutska tvrtka navodno je isplaćivala novac na crno ovisno o količini lijekova koju su liječnici prepisali

Jutros je u sklopu USKOK-ove akcije Hipokrat privedeno 30-ak djelatnika i članova uprave farmaceutske tvrtke Farmal iz Ludbrega, a očekuje se i privođenje liječnika opće prakse pod sumnjom za korupciju.

Pred tvornicu Farmala u Ludbregu jutros su stigla dva policijska vozila zagrebačkih registracija. Istražitelji su s Farmalovim predsjednikom uprave Draženom Dedijem ušli u zgradu. Istovremeno, neki djelatnici Farmala na ispitivanju su u policiji, a kasnije će biti provedeni u USKOK. Oko 17,30 sati USKOK-ovi istražitelji su napustili Farmal. Tijekom dana su u tvrtki pregledavali "papire"te su odnijeli nekoliko kutija dokumentacije, a sa njima je otišao i direktor Dražen Dedi.

Riječ o tome da su iz Farmala davali mito liječnicima opće prakse da bi plasirali njihove lijekove. Istragom je obuhvaćeno više od 500 liječnika obiteljske medicine iz cijele Hrvatske, a kazneno će ih biti prijavljeno 50-ak.

"Liječnici dobivali pet do 10 posto vrijednosti lijekova"

USKOK je u svom priopćenju napisao da u operativnoj akciji "Hipokrat" provode kriminalističko istraživanje nad 26 zaposlenika "jedne farmaceutske kuće", što se odnosi na Farmal, 49 liječnika i ljekarnicom zbog sumnje na udruživanje za počinjenje kaznenih djela, primanje i davanje mita, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.

Prva saznanja o mogućem podmićivanju liječnika i ljekarnika od strane Farmala USKOK je dobio od novinarke Nataše Škaričić. Nakon što su potvrdili informacije koje im je dala Škaričić proveli su kriminalistička istraživanja, izvide i dokazne radnje.

"Na temelju prikupljenih podataka i dokaza postoji osnova sumnje da su se prvoosumnjičenik, predsjednik Uprave jedne farmaceutske kuće, drugoosumnjičena, financijska direktorica iste kuće, trećeosumnjičenik, regionalni direktor sektora jug i četvrtoosumnjičenik, regionalni direktor sektora sjever, od 2009. godine do 12. studenoga 2012., u Ludbregu, dogovorili da će u ime farmaceutske tvrtke kontinuirano nagrađivati liječnike i ljekarnike davanjem novca i drugih darova u vrijednosti od pet do 10 posto od vrijednosti lijekova koje liječnici propišu iz ponude njihove farmaceutske kuće.

Liječnici dobivali i bonove za kupovinu u trgovačkim centrima

U cilju realizacije navedenog angažirali su 22 osumnjičenih zaposlenika i stručnih suradnika farmaceutske kuće koji su kontinuirano, sukladno njihovim uputama, većem broju liječnika i ljekarnika davali novac, vrijednosne bonove za kupovinu u trgovačkim kućama, kupovinu robe te plaćanje putovanja na teret farmaceutske kuće, kao protuuslugu za propisivanje lijekova iz njihove ponude, a ljekarnicima kao protuuslugu za naručivanje i evidentiranje izdavanja lijekova", pišu iz USKOK-a.

Dio osumnjičenika je uhićen te će biti ispitani u USKOK-u.

Tvrtka Farmal je isplaćivala novac na crno ovisno o količini lijekova koju su liječnici prepisali.

Istraga Hipokrat trajala je tri mjeseca. Doznajemo i da je Uskokova akcija krenula temeljem upozorenja novinarke Slobodne Dalmacije Nataše Škaričić.

– Cijelu svoju karijeru manje ili više bavim se korupcijom u zdravstvu pa sam imala priliku često razgovarati s DORH-om – rekla je za Večernji list Nataša Škaričić.

Farmal je inače dio njemačke farmaceutske kompanije Dermapharm

Dodala je da se ovom akcijom konačno pokazalo da su neke informacije iz tih razgovora važne za procesuiranje jednog segmenta korupcije u zdravstvu.

Farmal je inače dio njemačke farmaceutske kompanije Dermapharm koja će o svemu biti obaviještena ako se sumnje za korupciju pokažu točnima. 

Rajko Ostojić: Korupciju nećemo tolerirati 

Ministar Rajko Ostojić na konferenciji za medije u Splitu istaknuo je da nikakav oblik korupcije neće tolerirati. Ova akcija samo je pokazatelj da ispunjavamo zasebno poglavlje u novoj zdravstvenoj strategiji koje se odnosi na borbu protiv korupcije, rekao je ministar zdravlja Rajko Ostojić i dodao da je mu je baš stoga žao što oporba strategije nije podržala.

Naglasio je i da ovo nije jedini način borbe protiv korupcije jer je već ukinuo privatni monopol, zaustavio nabavku zastarjele opreme za koju je bilo očito da je bila riječ o pogodovanju te pokrenuo objedinjenu javnu nabavu i ukazao na razliku u cijeni nabavke ugradbenih materijala po bolnicama.

– Čim sam došao u Ministarstvo zdravlja shvatio sam da korupcija u sustavu nije samo na relaciji liječnik-pacijent, nego i u njihovu odnosu s farmaceutima, dobavljačima opreme, izvođačima građevinskih radova, a prisutna je i akademska korupcija, proučio je Ostojić i dodao da će se protiv nje nastaviti borba.

– Jutros me nazvao glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i obavijestio me o akciji nazvanoj paradoksalno "Hipokrat". Korumpirani pojedinci među liječnicima nanose ogromnu štetu većini i ruše povjerenje u zdravstveni sustav, dodao je Ostojić.

Ništa konkretno o akciji Hipokrat nije htio reći, ističući da je riječ o predmetu USKOK-a, ali je iznio podatak kako je u Hrvatskoj oko 4.500 liječnika opće prakse pa ih je akcijom "Hipokrat" obuhvaćeno gotovo 10 posto, što pokazuje koliko je korupcija raširena pojava.

Naglasio je da svaki euro uložen u borbu protiv korupcije donosi osam eura. 

– Akcijom je obuhvaćeno ukupno 350 liječnika opće prakse diljem Hrvatske. Prvo su privedeni ljudi iz farmaceutske industrije, a sada će, sukcesivno, ne ugrožavajući zdravstveni sustav, krenuti prema liječnicima, naglasio je ministar. 

Kako bi se spriječilo urušavanje sustava i osigurala skrb pacijentima diljem Hrvatske, liječnike će se, znači, privoditi postupno.

Doznajemo i da je zbog ovakve izvanredne situacije u Ministarstvu zdravlja osnovan krizni stožer koji će pratiti privođenja liječnika i pacijentima osigurati adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Akciju podržava i HZZO koji će, ističu u priopćenju, na svaki mogući način osigurati dostupnost i kontinuitet zdravstvene zaštite osiguranim osobama. 

>> Njemački farmaceut Dermapharm kupio Farmal iz Ludbrega

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije