NOVA ODREDBA

Privatnici mogu imati samo jednu ljekarnu u Federaciji

ljekarna
Arhivska fotografija
25.06.2010.
u 10:28

Magistri farmacije privatnu praksu mogu imati, ali samo jednu ljekarnu

Prijedlog zakona o pravima, obvezama i odgovornostima pacijenata u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji je u parlamentarnu proceduru uputila federalna Vlada, odobren je većinom glasova na nedavnoj sjednici Doma naroda u federalnom Parlamentu održane u Sarajevu, prenijele su agencije.

Jednaka prava i zaštita

Vlada Federacije BiH pritom je obrazložila da ovim zakonom namjerava da svim pacijentima u Federaciji BiH bude omogućena jednaka i kvalitetna zdravstvena zaštita, što podrazumijeva uzajamno poštivanje i povjerenje između pacijenta i zdravstvenog djelatnika. Stoga je zabranjen svaki vid diskriminacije prema pacijentima, a istaknuto načelo poštivanja ličnosti, fizičkog i mentalnog integriteta i osobne sigurnosti pacijenta. Zakonom su propisani poštivanje prava pacijenta na samostalnost pri odlučivanju u liječenju, kao i poštivanje njegove privatnosti i dostojanstva. Prilikom Vladina koncipiranja teksta uzete su u obzir odredbe deklaracije o pravima pacijenta, kao i drugih međunarodnih dokumenata koje je Bosna i Hercegovina ratificirala iz ove oblasti, obrazloženo je. Usporedo s ovim zakonom, Dom naroda je odobrio i Vladin prijedlog zakona o ljekarničkoj djelatnosti. U tom tekstu je navedeno da se ljekarnička djelatnost obavlja u Federaciji BiH u ljekarnama kao zdravstvenim ustanovama, u bolničkim te u privatnim ljekarnama. Privatnu praksu ove vrste mogu samostalno obavljati magistri farmacije i pritom imati samo jednu ljekarnu, propisano je novim zakonom. Kao ljekarnike zakon prepoznaje magistre farmacije s licencijom, magistre farmacije specijaliste s licencijom i farmaceutske tehničare s licencijom.

Moraju imati licence

Tim ljekarnika čine magistar farmacije i farmaceutski tehničar s licencijom, propisano je zakonom. Iz seta zakona koji se odnose na zdravstveni sektor, Dom naroda je u istom setu odobrio i Prijedlog zakona o zdravstvenoj skrbi u Federaciji BiH. Svaki od ovih zakonskih tekstova je u svibnju ove godine većinom glasova zastupnika podržao i Zastupnički dom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?