svjedok zekan:

'Pripadnici SIS-a su me mučili, tražeći da lažno teretim Štelu'

vinko martinović štela,dino zekan
Davor Višnjić/PIXSELL
07.09.2012.
u 14:35

Mene su obrađivali hrvatska policija, tajne i vojne službe. I nisam bio jedini...

- Mene su pripadnici SIS-a mučili u Mostaru. Tražili su da teretim Štelu, jer je on hitno trebao biti izručen u Haag. Mučen sam i u zatvoru u Sarajevu. U Sarajevo su me iz Zagreba vodili barem desetak puta, a morao sam napamet naučiti svjedočenje kojim ću teretiti Štelu - kazao je Đino Zekan danas na zagrebačkom Županijskom sudu. Taj bivši suborac Vinka Martinovića Štele, svjedočio je u nastavku suđenja Šteli zbog ubojstva Jasmine Đukić 7. ožujka 1996. u Mostaru.

Motiv - koristoljublje

Prema optužnici Martinović je tog dana zajedno s Draganom Raspudićem Gujom i Krešom Vladićem oko 21.30 došao u stan Jasmine Đukić u Mostaru. Prvo su je fizički napali, da bi potom Raspudić u nju ispalio jedan hitac iz Martinovićeva Browinga kalibra 9 milimetara. Ranio ju je u trbuh, a J. Đukić je pala na pod, nakon čega je Martinović još dva puta pucao u nju. No kako je nesretna žena nakon svega toga još davala znakove života, Štela je naredio Vladiću da joj puca u glavu, što je ovaj i učinio, pucajući iz strojnice Ero dva puta u glavu J. Đukić. Od zadobivenih ozlijeda žena je preminula.

>> Tuđman, Šušak i ostali pričali da Štela mora u Haag

Prema optužnici motiv svirepog zločina bilo je koristoljublje, jer su se Martinović i ostali htjeli domoći njezina stana. Zbog toga ubojstva Štela je 1998. bio osuđen na osam godina zatvora, no Vrhovni je sud presudu ukinuo. U međuvremenu je osuđen i u Haagu zbog ratnog zločina nad civilima, a po odsluženju haaške kazne, dočekalo ga je i ponovljeno suđenje zbog ubojstva J. Đukić.

Korektan zapovijednik

Zekan je danas ispričao što je prethodilo njegovim svjedočenjima u prethodnim postupcima.

- Mene su obrađivali hrvatska policija, tajne i vojne službe. I nisam bio jedini jer su i druge pripadnike jedinice kojoj je Štela tijekom rata bio zapovjednik, prisiljavali da ga lažno terete. Tukli su me, prijetili mi da će me baciti ribama, da će mi otkinuti ruke, noge i glavu. Davali su mi da potpišem izjave koje terete Štelu, a više od batina pogađale su me prijetnje mojoj obitelji - kazao je Zekan, koji je inače tražio da njegovo svjedočenje bude zatvoreno za javnost, no zahtjev mu je odbijen. Zekan je kazao i da sa Štelom više nije u dobrim odnosima, no da mora reći kako je Štela kao zapovijednik bio vrlo korektan.

- Nije dozvoljavao nedisciplinu, niti napade na civile ili paljenje kuća. Neke budale koji su to radili udaljio je iz postrojbe - kazao je Zekan, prijateljski pozdravivši Štelu pri izlasku iz sudnice. Suđenje se nastavlja u listopadu svjedočenjem Dragana Raspudića.

>> Ustavni sud Šteli ukinuo istražni zatvor, no ipak ostaje u Remetincu

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije