pod jakom zaštitom

Press: Svi detalji izručenja Sretka Kalinića Srbiju

zver (1)
Foto: MUP RH
1/5
26.08.2010.
u 08:47

Izučila ga tijekom noći jer se ujutro očekivao avion s Partizanovim nogometašima koji su izborili plasman u Ligu prvaka.

BEOGRAD - Po Sretka Kalinića u Zagreb su otišla petorica najboljih pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice koje je predvodio zapovjednik Spasoje Vulević koji 27. ožujka 2003. vodio policijsku akciju vezanu za otkrivanje ubojica Zorana Đinđića u Meljaku kod Beograda u kojoj su ubijene vođe „zemunskog klana" Dušan Spasojević i Mile Luković, piše beogradski Press donoseći detaljan opis iz sata u sat akcije prijevoza profesionalnog ubojice kojega Srbije s nestrpljenjem očekuje već sedam i pol godina.

Prema Pressu, pregovori MUP-a Srbije i hrvatskog Ministarstva pravosuđa počeli su u utorak u 14 sati.  U 23 sata direktor policije Milorad Veljović donosi odluku da akcije krene, tično u ponoć zrakoplov srbijanske vlade kreće prema Zagrebu gdje je nakon 45 minuta sletio, deset minuta prije jedan sat  obavljena je primopredaja Kalinića i kontrola putovnica u zračnoj luci. U  1.15 sati zrakoplov polijeće prema Beogradu, u 2.02 je sletio, a u 2.32 sata zapovjednik Spasoje Vulević predao je Kalinića zatvorskim čuvarima u pritvoru Specijalnog suda.

Kalinić na mjestu predsjednika BorisaTadića

Press od izvora iz vrha MUP-a Srbije doznaje da je Kalinić sve vrijeme leta iz Zagreba šutio i skretao pogled od specijalaca koji su ga proveli do pritvora Specijalnog suda i samo bi povremeno stavio ruku na mjesto ranjavanja.

Tabloid Alo! saznaje i bizarni detalj da je Kalinić u zrakoplovu sjedio na mjestu gdje inače sjedi predsjednik Boris Tadić. Vožnja od zračne luke do pritvora u pratnji oko 100 policijskih specijalaca trajala je 22 minute. Transfer Kalinića u Srbiju zakomplicirala je pobjeda Partizana u Bruxellesu i plasman u Ligu prvaka, otkriva izvor Pressa zbog čega je odlučeno da se prebacivanje obavi odmah iza ponoći, a ne u jutarnjim satima jer je u to vrijeme bio planiran dolazak zrakoplova s partizanovim nogometašima koje će dočekati veliki broj navijača i u takvim uvjetima bi dolazak Kalinića bio krajnje rizičan.

- Zato smo morali stvar ubrzati i što prije Kalinića prebaciti u Srbiju - navodi izvor Pressa.

Tri blindirana terenca izašla su na pistu i preuzeli Kalinića, dok su snajperisti SAJ-a i PTJ osiguravali zračnu luku. Vožnja do pritvora u Ustaničkoj ulici trajala je 22 minuta, iako je vozilima s rotacijom noću potrebno mnogo manje vremena.

- Vozili smo ga kamufliranom trasom, s ulascima i izlascima na autocestu - kaže sugovornik Pressa.

Kalinić je smješten u ćeliju s neprobojnim staklom i stalnim video-nadzorom. Sam je u sobi, dobiva hranu i vodu, a sve posjete odobravat će specijalni tužitelj koji je i tražio da bude smješten u pritvor Specijalnog suda umjesto u Zabelu, kako je najavljeno.

Kaliniću se jučer nikto od mjerodavnih nije obratio, a tako će biti i narednih dana, dok se ne adaptira na zatvor u Srbiji. Državni tajnik ministarstva pravosuđa Slobodan Homen rekao je da Sretko Kalinić može tražiti ponavljanje suđenja, jer mu je suđeno u odsudstvu, ali je dodao kako sumnja da bi Kalinić mogao dobiti status svjedoka suradnika u slučaju podizanja novih optužnica.

Ministar policije Ivica Dačić izjavio je kako je postupak ekstradicije Kalinića iz Zagreba do Beograda obavljen „besprijekorno, perfektno i apsolutno sigurno", u suradnji hrvatske i srpske policije. On je precizirao da je nakon dolaska Kalinića u beogradsku zračnu luku, upotrijebljeno i više lažnih kolona vozila kako bi Kalinić na najsigurniji način bio predan predstavnicima srpskog Ministarstva pravosuđa. Neki mediji iz Beograda spekuliraju kako su najstrože mjere osiguranja Kalinićevog povratka u Srbiju bile zbog straha da bi se Luka Bojović kojega je Kalinić u Zagrebu označio kao nalogodavce i izvršitelje nekih ubojstava, a koji je također u bijegu, mogao osvetiti.

Jučerašnje spektakularno izručenje Sretka Kalinića imalo je prošlog tjedna i „generalnu probu", saznaje Press. Državni zrakoplov „falcon" je i prošlog četvrtka u ponoć odletjeo za Zagreb i vratio se tri sata kasnije, ali bez Kalinića. Prema saznanjima Pressa, Kalinić je trebalo biti izručen te noći, ali je ekstradicija odložena zbog suđenja u Zagrebu za krivotvorenje putovnice.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?